уторак, 19. август 2008.

UTEMELJIVAČI
Domet nevladine organizacije „Utemeljivači Republike Srpske“ na političkom polju može se smatrati istim kao i domet ekološkog udruženja „Zlatna pčela“ u segmentu borbe protiv američke uši u košnicama.
Analitičari se pitaju o čemu se radi, da li je to preteča nove stranke, da li će se napasti na Bosića kao čelnika Esdeesa...
Glavno polazište u prvoj fazi analize treba da bude njihova ocjena da su strančarenje i sukobi političkih stranaka uzeli maha. Doduše, oni pominju BiH i Republiku Srpsku mada je jasno da se oni mogu baviti Bosnom i Hercegovinom kao Masajac istraživanjem Antarktika.
Niko ni sa jednim zdravim okom ne vidi strančarenje i stranačke sukobe u Republici Srpskoj. Esdees je u raspadu. I formiranje ove NVO, koja se mogla zvati i VIS Fosili, dokaz je raspada i rastakanja Esdeesa. PDP je istrošio maglu demokratskog progresa i ekspertskog zapošljavanja. Ostale stranke oko praga da ne pominjem. Jedina politička stranka sa programom i organizacijom jeste SNSD. Ne vidim sukobe. S kim se sukobljavamo?
Tu se možda i krije tanka nit.
Jer, za rušenje Bosića, kako predviđaju neki analitičari, nije potrebno ići toliko u istoriju i potezati arheološke iskopine tipa Kuprešanina i Šumara. Da moćnici Starog Esdeesa hoće, ili da je neka struja prevagnula, Bosić bi otišao „ko na slićurama“.
Poziv Dodiku da učestvuje naskupštini je također bitan za prvi krug analize.
Dakle, od stranaka imamo samo SNSD. Imamo poziv Dodiku i imamo borbu protiv strančarenja u Republici Srpskoj.
Može biti da se na scenu ponovo vraća svesrpska priča u koju su toliko puta pokušavali da uvuku Dodika da bi se cijela ideja Esenesdea razvodnila i utopila u pokret. Prisjetimo se, to je pokušavao Živko Radišić i socijalisti – da u Koaliciju Sloga, u prvu Dodikovu Vladu, ubace Esdees i radikale, pa je nuđena svesrpska vlada i razni mandatari, pa je Ivanić nudio svesrpsku vladu sačinjenu od Esdeesa, Pedepea i Esenesdea.
Znajući Vučurevića i ostale nevladine tipove iz legaje Esdeesa i znajući da su nekapacitirani da djeluju autohtono i na osnovu ideje, neki instrumentalist stoji iza cijele priče.
A priča se neosporno mora kalemiti na odlazak Velikog Opsjenara u Hag. Projekt NVO Utemeljivači/Fundamentalisti, biće dio sapunice Radovan-Hag i u tu sapunicu će pokušavati da se uvuče, i spere, što više zdravih političkih snaga koje su uvijek smrtni neprijatelj prividu političke artikluacije koju neki zovu Srpska demokratska stranka.
Bosić je svoj položaj, i kod Utemeljivača, kupio odlaskom u beogradski pritvor i izjavama da se Esdees nikada nije odrekla Radovana te da je suđenje Radovanu, suđenje i Republici Srpskoj.
Ako NVO Vučer, Senda, Kuprešanin, Paravac... budu smišljenije i upornije djelovali na političkom planu, mada govore da nisu politička udruga, biće vidljivo da je hapšenje Opsjenara dio veće predstave u koju su Beograd i proevropska vlada uključeni tek na nivou zanatskih radova.No, znajući domete i potencijale tih šumara, učitelja, šofera i knjigovođa, poštedjeću se daljeg bavljenja ovim fenomenom.

2 коментара:

Unknown је рекао...

Svi smo svjedoci cinjenice da "Esdees" jeste u raspadu... Samo ih treba patosirati jos jedanput da se ne dignu dok ne istekne sudijskih 10 sekundi, ako ce "Utemeljivaci" pomoci u tome, ja ih pozdravljam, samo, treba ih razbiti tamo gdje misle da se skrase jos naredne 4 godine, prije svega u Istocnoj Ilidzi

Анониман је рекао...

kako onda komentarisete ovo:
Dodik postao član Utemeljivača RS
http://www.nezavisne.com/vijesti.php?vijest=28235&meni=2