недеља, 1. јун 2008.

VELIKI GEOGRAF MESIĆ
Veliki National Geographic Mag, Stipan Stipe Stjepan Mesić, koji će u povijest ući kao tvorac najgluplje dezintegracione sintagme ovih prostora („Ja sam svoj zadatak obavio, Jugoslavije više nema“) i biti upamćen po neizbježnoj asocijaciji kako desetine hiljada ljudi sa idejom, iz mnogo različitih nacija i naroda, daju sve, i živote, da bi stvorili dobru državu a onda dođe jedna istorijska budibogsnamica, da ne kažem luda, i ponosi se time što je sve to srušio, poručio je, na svo veselje Sarajevske Bosne i Bosanskog Sarajeva, da je Srbima i Hrvatima Sarajevo glavni grad.
Tu geografsku filigransku dosjetku obznanio je u povodu posjeta Milorada Dodika skupštini Srpskog Narodnog Vijeća Hrvatske u Zagrebu, kojoj je i sam nazočio.
Nije mogao da otrpi pa da ne kaže i da je Republika Srpska nastala na etničkom čišćenju.
A Hrvatska je nastala na festivalu bećarca.
Kada već toliko pokazuje zanimanja za geografiju, Mesić bi se više trebao brinuti o manifestaciji otkrivanja spomenika ustaškom emigrantu iz SFRJ, Gojku Šušku u Širokom Brijegu. Nekoliko činjenica treba da brine i Mesića i mnoge:
· Gojko Šušak je član zločinačkog udruženja prema optužnici Haga
· Otkrivanju spomenika prosustvovao je nebitni i neubjedljivi ministar u Vladi Hrvatske, Čobanković ali bitni ministar regionalnog razvoja čime se može sugerisati da se radi o jednoj od regija Druge Države Hrvatske
· Na manifestaciji je intonirana himna Hrvatske i himna Hrvata Hercegovine „Hercegovina u srcu“ a niko nije ni zviždao himnu BiH niti je pominjao Mesićev glavni grad
· Manifestacija ušuškavanja spomenika Šušku bila je urešena i crnim zastavama sa natpisima NDH – Nezavisna Država Hrvatska a to je, za mlađe pripadnike flore i faune: Ustaška Fašistička Tvorevina
Dodikova teza da je Republika Srpska trajna a za BiH nije sigurno, ili moja da je BiH samo transportna ambalaža, uspavanka je za manifestaciju u Širokom Brijegu. Baš me zanima šta će reći Sarajevo, razni ohaeristi, ambasadori, drugi veliki kontrolori i Mesić, na sve to.
Srećom, Mesić je svoju karijeru završio onom glupom izrekom. Sve ostalo je samo fikus u uglu.
I srećom, realizam je najbolja, mada ne česta, osobina političara, pa će predsjednik Vlade Hrvatske, Sanader, doći u Republiku Srpsku da sa svim čelnicima, predsjednikom Republike, dva potpredsjednika i predsjednikom vlade, Dodikom, razgovara o problemima Hrvata ovdje, ekonomiji i onom što nosi realan život.
A Stipe bi, kada ne bude više predsjednik, mogao da nabavi raznobojne zastavice i jedan plutani globus pa da zabada zastavice tamo gdje misli da su glavni gradovi. I da, ako bude sreće, osnuje svjetski pokret za očuvanje glavnih gradova.
(420 riječi za Mesića)