среда, 11. јун 2008.

SLOM SVJETSKOG KONCEPTA PROPASTI
Prošlostoljetni koncept samoodrživog svijeta koji je počivao na zapadnom gazdovanju kapitalom i istočnom produkovanju ratova, slomljen je.
Zemaljska kugla kao ljudska zajednica, u opasnosti je.
Ostvaruje se i druga polovina vica iz razgovora nekad simpatičnog Huse i Nedientifikovanog Američanina. Dabogda se jednog jutra probudio a pod prozorom ti piša crnac u uniformi. Dabogda ti litar dizela bio 2$.
Nekontrolisano kapitalizovanje kapitala, bjesomučna produkcija kredita ljudima koji ne stvaraju dovoljno zdravog kapitala niti imaju kvalitetne hipotečke podloge te prodaja tih finansijski neujamčenih hipotekarnih kredita po vaseljeni, što je urađeno planirano i strateški uz predviđene žrtve kapitala i uposlenika, s jedne, suzbijanje državne, pravne i ekonomskopolitičke regulative u oblasti produkcije i tržišta hrane što se detektovalo strmoglavim padom subvencija sa dvadesetak na tri-četiri postotka i dvostrukim poskupljenjem hrane uz koju ide i prijetnja glađu zapadnim populacijama a ne samo crnčadi sa ogromnim stomacima, s druge, te siledžijsko prakticiranje ratova po nemoćnom Istoku, unazad nekoliko decenija, a uz gradnju sistema samofinansiranja ratnih stradanja protiv Zapada, dovelo je do kraha jevtine energije na kojoj je počivao standard, kapital, vojna moć i svjetska silnost, s treće strane.
Propadaju velike banke ili milijarde dolara bacaju kroz prozor gubitaka. Litar benzina, mada rasipnici i siledžije to mjere galonima, dostiže dolar i po. GM razmišlja o zatvaranju ili prodaji fabrika velikih kamiona i veklikih auta kao što je civilni Hamer, jer mnogo troše pa se u Americi loše prodaju. Japanski automobili i automobili sa istoka premašili su u SAD prodaju tri najveća američka auto-diva, Forda, General motorsa i Krajzlera. Rusi kupuju američke čeličane. Kinezi su odavno kupili diviziju personalnih računara IBM a čak i ja pišem na kineskom laptopu. Istok, rusko-kineski, ulazi u finansijsku strukturu zapadnih banaka i fondova. Deficit i valutne rezerve istoka rastu stotinama miliona dolara dnevno. Propadaju stubovi zapadnog nevidljivog vladanja preko nasmiješenog kapitala kao što je zloglasni MMF. Dolar temeljno pada kao i njegova veza sa naftom.
Ruši se koncept svijeta koji se zasnivao na propasti svuda i za svakoga osim za drimce iz američkog sna. Inetelektualni, radnički, masovni, vrijednosni, organizacijski i kolektivistički potencijal istoka uopšte, svega što je istočno od Njujorka, nezaustavljivo raste i nadvladava sve dosad poznate transverzale napretka i moći.
Dosadašnji koncept stvaranja kriza kojima se nudi rat i sukob kao izlaz, iz čega se produkuje novo bogastvo bogatih, propao je sa dvadesetim vijekom.
Prodavači kriza i ratova sada se suočavaju sa najezdom ekonomskog, industrijskog, inetelektualnog, državnog i internacionalnog uspona onih koji su nekad spavali na zemljanim podovima Rasije ili svoju šaku riže jeli u trulim čamcima Indokine. Više ih se ne može koristiti ni kao jevtinu radnu snagu. Ne smije im se čak ni atomska bomba bacati po dvorištu. Ta najezda nema odgovora. Poznato je šta može da proizvede kriza ali Zapadu nije poznato šta može da proizvede napredak i uzgon koji nije vlastiti.
Da li će se to završiti ratom ili međunarodno-pravnom ponižavajućom radnjom koja se može tretirati dobrovoljnim pristajanjem na seks, vidjećemo prije kraja ovog vijeka.
(492 riječi za svjetski slom)