субота, 14. јун 2008.

JA ĆU DA STVARAM
SIROMAŠNE A NE VI
Vlasnici Pariškog kluba kreditora – to su one finansijske gulikože koje već decenijama upravljaju dužničkim sudbinama ojađenih zemalja u zaduženju – apelovali su na Kinu i druge da ne uvlače siromašne zemlje u novi dužnički odnos kada im oni, Finansijske Majke Tereze, otpisuju dugove.
Pariški klub, Londonski klub, MMF, Svjetska banka... dio su globalnog finansijskog menadžmenta nad siromaštvom koje je uspostavljeno nakon drugog svjetskog rata i uspješno, ne za zemlje dužnice, djelovalo sve do početka sadašnjeg milenijuma.
Suština tog sistema je u tome da ti on daje kredite i vječno te drži zaduženim, da ti kao šarenu lažu, povremeno, servira otpis dugova, da se u paketu s tobom dogovara o vraćanju kredita, da ti propisuje uslove kako da radiš i da trošiš i da održava takvo stanje beskonačno – bitno je da vraćaš kamatu a glavnica nije bitna, bitno je da si stalno dužnik a ne da vratiš dug.
Sada se taj sistem ruši i pojavljuju se ne azijski tigrovi u ekonomijama nego azijski giganti – Kina, Rusija, Indija.
Globalni finansijski menadžement nad siromašnim zemljama nije uopšte dobrotvorna, finansijka ili razvojna mreža nego čisto politička koprena. Tim sistemom se upravljalo i još se upravlja sudbinama desetina zemalja i čitavim regionima. Na taj način je blokirana bivša SFRJ a pitanje je dana kada će biti blokirana Hrvatska koja je po svim parametrima mnogo zaduženija od SFRJ u trenutku propasti.
Stoga gazde Global many network ne dopuštaju da Kina ili neko drugi ulazi u odnose sa njihovom zamorčadi.
Jer, neće se nastaviti stara praksa „priuza na moje jasle“.
Došlo je novo vrijeme. Atrofiraju MMF i drugi.
Novi svijet će vladati svijetom u ovom vijeku.
(276 riječi za gulikože)