петак, 28. март 2008.

SRUŠENI DIMNJACI ŽELJEZARE ZENICA

Početkom marta, devetog, srušena su tri dimnjaka zeničke željezare. Nisam primijetio tugu u BiH, pa ni u Zenici. Ti dimnjaci i ta željezara othranila je hiljade gladnih usta socijalističkog samoupravljanja. Biće da je željezara Zenica već prežaljena sa bivšom Jugom. Mada se ta metalurgija u Zenici i dobro drži u odnosu na druge gigante bivše Samostalne Radionice Branka i Hamdije.
Srušeni dimnjaci željezare Zenica mene su podsjetili na zadnji kongres Saveza komunista BiH na kome sam, zajedno sa sadašnjim ministrom obrazovanja u Vladi Republike Srpske, Antonom Kasipovićem, i još nekim drugovima iz raznih dijelova SR BiH, tražio isključenje komunista-neumaša (Nikola Stojanović i kompanija) jer su koristili privilegije koje im nisu pripadale. Tada sam, kao delegat kongresa iz banjalučke organizacije, predlagao da se promijeni grb Bosne i Hercegovine. Obrazlagao sam da je došlo novo vrijeme, vrijeme kompjutera i komunikacija, i da dimnjaci, koksare i željezare ne znače više ništa pa se ni BiH više ne može temeljiti na toj stvarnosti niti identifikovati sa tim simbolima.
Dabome, niko me nije podržao, svi su me gledali blijedo. Jedino su me napali borci Narodno-oslobodilačkog rata kojima je to bio znak države za koju su se borili i ginuli ali i jedino podsjećanje na njihovu borbu. Govorili su mi, sa kongresne govornice, otprilike: mijenjaj ti tamo šta hoćeš, ali u našu svetinju ne diraj.
Međutim, njihovu svetinju, BiH, srušili su mnogo brže nego što bi se promijenio jedan grb. Nisam tada bio prorok, naravno. Pokušao sam reći da sam shvatio tok vremena. Sad znam da nisam shvatio sve. Da jesam, bio bih predložio grb sa sa dvije puške i tri vjerska simbola u lokvi krvi.

DA LI JE CIK OKUPIRANA?

Nekidan je tiho i nezapaženo objavljena vijest o tome da je Centralna izborna komisija BiH, to nezavisno, demokratsko i državno tijelo potpisalo protokol sa OEBS-om i OHR-om o saradnji koja podrazumijeva jednogodišnji boravak po dva savjetnika iz ta dva nebosanskohercegovačka inostrana tijela.
Mediji su to jedva zabilježili a političari nisu komentarisali. Možda nisu smjeli ili nisu imali kad pod pritiskom sudbine zakona o policiji i slično.
Ta vijest je, ipak, zabrinjavajuća.
Nakon toliko godina međunarodnopriznatog života, silnih napora da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, reformi svega i svačega, nekolicine samostalno provedenih izbora, BiH u svom jezgru demokratskog organizovanja i provođenja izbora, dobija superviziju. Ne znam o čemu se radi jer CIK do sada nije dobijao nikakve minuse od OHR-a i drugih internacionalaca. A nije niko ni zahtijevao reforme Centralne izborne komisije.
Kada smo završavali prvi mandate u Vladi Republike Srpske, te 2000. Godine, u Narodnoj skupšini su Dragan Čavić i Esdees bjesnili o kriminalu i korupciji Dodika, Vlade i vladajućih stranaka. Približavail su se izbori i OEBS je pokrenuo kampanju na televiziji i na bilbordima pod sloganom: Nadglasajte kriminal i korupciju. To sam tada shvatio kao direktan poziv da se obori dotadašnja vlast Koalicije Sloga i da se vrati Esdees na vlast (što je kasnije novoformirani PDP sa Ivanićem na čelu, i učinio). Francuski i njemački ambasadori su tada javno istupali sa idejama da Esdeesu treba dati šansu da se demokratizuje itd.
Zbog toga sumnjam u savjetništvo OEBS-a u demokratskoj, nezavisnoj, slobodarskoj i državnoj instituciji BiH, Centralnoj izbornoj komisiji.
Sumnje u OHR, naročito gregorijanove provenijencije, ne treba da obrazlažem.
BiH, dakle, umjesto da ide naprijed, ispod skuta međunarodnog protektorata, ona se, izgleda i dalje okupira. BiH tone dalje u Kalajev režim?