уторак, 25. март 2008.

DA LI U CRKVAMA I DŽAMIJAMA TREBA IZUČAVATI KVANTNU FIZIKU

Efendija Cerić se o vjeri, odgoju i obrazovanju oglasio u dalekom Rijadu.
Glavna tvrdnja mu je da za vjeru treba obrazovati i u školi a ne samo vjersko obrazovanje prepustiti svakome. Ja sam mislio da se vjersko obrazovanje provodi u crkvenim i džamijskim institucijama i da to nije baš svako, naročito onaj ko ne poštuje vjeru i kulturu.
Šta lukavi efendija hoće da kaže?
Isto ono što je rekao u obrazlaganju potrebe da se u vrtićima uvede vjeronauk. Cerić hoće na dugi rok i temeljno da stvara vjersku totalitarnu državu. On želi mladu bosanskohercegovačku zamorčad zarobi još dok su u pelenama i da im ulije u krvotok vjeru kao temelj. Cerić i njegovi konceptualisti hoće da se bave genetskom modifikacijom dojenčadi kako bi stvorili lakoupravljivo homogenizovano i pasterizovano društvo poslušnika kojima bi se moglo upravljati sa jednog minareta ili sa jednog oltara.
Vjera je stvar ljudskih sloboda. U vjeru se ne ide kao u vrtić ni kao u vojsku. Kad čovjek postane zreo izabraće vjeru ili neće. Kao takvog, zrelog i opredijeljenog vodite ga u crkve i džamije i obrazujte a školu treba ostaviti na miru. Odndosno, kad u džamije i crkve uvedete infinitezimalni račun, marksizam, liberalizam i tržište kapitala, sklopite sporazum sa školskom vlastima o obrazovanju za vjeru.
Cerić zna da to što predlaže nije evropska tradicija i nasljeđe. Inače bi se Biolonjski proces zvao Vatikanski proces.