понедељак, 25. децембар 2017.

СТРАНКА,
ВЛАСТ,
ИЗБОРИ

● Најздравије стање у Друштву. Кад маш Велику Политичку Странку, демократски и добро организовану, Стабилну Власт и изгледну Опозицију.
● Најбоље стање по Власт. Кад имаш Велику Политичку Странку, добро и демократски организовану, сву Власт и размрвљену и безизгледну Опозицију.
● Најпогубније стање по Друштво. Кад имаш сву Власт, никакву а Велику Политичку Странку и размрвљену и безизгледну Опозицију.
● Најефикаснија Власт. Она је која боље користи саму себе него своју неорганизовану, недемократску Велику Политичку Странку а, при томе, има размрвљену и безизгледну Опозицију.
Ово четврто се управо догађа у Србији.
С тим што Најефикаснија Власт не значи ни Ефикасно Друштво ни Ефикасну Државу.
Случај Попинци, Пећинци и остали Припиздинци, гдје је СНС, на локалним изборима у тим оштинама, осим Прешева, гдје још није формирана Заједница Српских Бирачким Мјеста, побио све сасређеним процентима, иако је Опозиција бојкотовала те изборе, говори о употреби Власти у изборне сврхе, немоћи Опозиције и подрђеној улози Велике Политичке Странке, СНС.
Вучић наставља посао Бориса Тадића.
И Боки је добио Велику Политичку Странку. Није је правио. Зато је није ни цијенио. Као ни Вучић што не цијени СНС. Али га стопут боље употребљава него што је Боки користио ДС. То је зато што је Вучић код Шешеља научио и како употребљавати и шта је Странка. Боки је био превише леп и паметан да би ишта учио.
Вучић, Тадићев посао наставља анимално и настрано вишеструко ефикасније.
Али, ће крај бити исти.
Побиједиће га неко неизгледан. Још гори. А СНС ће доживити судбину ДС.
Власт која потчини Институције и своју властиту Политичку Странку, веома тешко губи изборе.
Јер је развила вјештине да Власт користи за Власт, да Власт користи за Изборе и да Изборе користи онемогућујући избор.
Они који су бојкотовали Изборе у тих неколио општина у Србији, схватили су да то Власт ради и да немају никакву организацију којој би се супротставили Вучићевој Власти и онако лоше организованој СНС, у политичком, изборном, смислу.
Спиновање Дваест еврића које је купљени гласач, кобива, вратио у гласачку кутију, јевтин је трик-изговор, са почетка вишестраначких избора.
У свему том, куповина гласова је смијешан промил.
Сада Опозиција има двоструки проблем.
Прије пет година, имала је само проблем да гради Политичку Странку.
Сада има против себе двије силе. Два Проблема. Градњу Странке. И ефикасно, прљаво, кориштење Власти у Изборима.
Колико видим са стране, само Вук Јеремић има амбиције и показе да жели да гради Странку.
Све остало је пресипање из Дачића у Палму, из Палме у Шешеља, из Шешеља у Дачића...