уторак, 04. октобар 2016.

INTERVJU RAJKO VASIĆ: Reorganizovati SDS do krmokolja sljedećegodine!

Rajko Vasić
Izbori
Rajko Vasić, multimedijalni umjetnik i član Glavnog odbora SNSD u ekskluzivnom intervjuu za Poligraf analizira ishod nedeljnih lokalnih izbora u Republici Srpskoj i Federaciji BiH...
Poligraf: Da ste politički savjetnik Mladena Bosića, lidera SDS, šta biste mu savjetovali nakon žestokog izbornog debakla njegove partije?
Vasić: 1. Projekt organizacije Stranke 2. Izrada Nacionalnog Političkog Programa 3. Statutarnotvorni Sabor 4. Izbori na svim organizacionim nivoima 5. Izbori za Predsjednika Stranke 6. Vojnička obuka Organizacije.
Sve to uraditi do Krmokolja sljedeće godine.
Ali se ne treba zavaravati. To je veoma teško učiniti. Esdees je veoma blizu linije kada više uzdizanje nije moguće. Kada je stranka u situaciji da je uzdizanje moguće, i Porazi su dio Pobjede. Kod njih su već odavno Porazi dio Poraza.
Ključno za njihovo propadanje je strateška orijentacija SDS-a. U stvari, dezorijentacija. I odstupanje od Nacionalnog Programa.
Poligraf: A drugoj dvojici lidera opozicije, Draganu Čaviću, šefu NDP, i Branislavu Borenoviću, prvom čovjeku PDP?
Vasić: Njima ništa. Nek' još malo iskoriste blagodeti političkog života. Čavić je imao sve i izgubio sve. Takvom čovjek u politici nije dozvoljeno da počinje ispočetka. Poslanički mandat, Senat, puna šaka brade. Borenović nije kapacitiran za Predsjednika Stranke. A i da jeste, PDP je profilisan kao Pragmatološka Stranka što destimuliše svakog sposobnog i mladog političara.
Poligraf: Svojevremeno ste, u jednom intervjuu za naš portal, izjavili da je Mićo Mićić ispekao zanat regionalnog političara. Da li je možda on rješenje za novog lidera SDS, ukoliko, kako stvari stoje, pobijedi u trci za gradonačelnika Bijeljine?
Vasić: Jeste. Pored svih potresa unutar SDS, njegove stranke, i potresa u bijeljinskoj organizaciji, Mićo se održao u sedlu. Kad već SNSD nije iskoristo svoje potencijale i tamo se organizovao da ga pobijedi.
Ali, Mićo Mićić nije potencijal za Lidera Stranke. Ove veličine. Profila i veličine Pedepea, možda. Esdeesu je potreban nešto mlađi Vođa, koji se neće mnogo baviti praktikom. Mićo je u tome već mandatima i teško može da se izdigne iz dnevne kalkulacije. Šarović je potrošen u sluganstvu Sarajevu. I Esdees je u teškoj situaciji, i u tom izboru i u mogućnostima koje mu se nude.
Poligraf: Kako komentarišete fenomen nevjerovatnih izbornih pobjeda Obrena Petrovića u Doboju?
Vasić: Doboj je KVOT. Krnjin, Vučijak, Ozren, Trebava. Potpuno raznorodno područje. Onaj ko želi da bude vladar tamo mora plivati između toga ili ostala tri eliminisati. Obren je Ozrenac. Što ima svoju cijenu ali i prednosti. Položaj Doboja švercerski pa i u političkom smislu. Treći dan po povlačenju sa linije, nakon potpisa Dejtona, odem u civilu na liniju na Putnikovom brdu iznad Doboja i vidim da u rovu šverceri piju Badel i naručuju robe, isplaćuju jedni druge. Malo je falilo da ta govna pobijem.
Tako je danas u političkom životu. Obren je vrhunski švercer političkih koraka. Ali jedan od mnogih. I svi oni djeluju zajedno.
A najvažnija stvar je islamizacija i ambasadizacija Obrena. Svako ko hoće da ga pobijedi, ima protiv sebe u startu nekoliko hiljada bošnjačkih glasova koje treba nadoknaditi pa tek onda ići u ravnopravnu bitku.
Nu. Obrenu je kao i Mići Semberiji, mnogo pomogao SNSD. Ali to je druga priča.
Poligraf: Kako objašnjavate činjenicu da uz ovoliku, rekordnu, podršku glasača SNSD-u u opštini Teslić, za načelnika ne pobijedi kandidat SNSD, a on obavlja funkciju ministra zdravlja u Vladi RS. U čemu je "kvaka"?
Vasić: SNSD je uništio svoju organizaciju u Tesliću. Ministar je to pokušao da nadomjesti tzv. MMLj. Mrežom Mojih Ljudi. To nije dovoljno za pobjedu. Protiv Vlasti moraš da imaš mnogo bolju organizaciju od njihove. Jer, Vlast, ako je imalo pametna, u velikoj je prednosti.
Drugo. Organizacija mora da kandiduje Načelnika. Ne može da se pojavi Kandidat niotkud. Primjer Radojičić i Banjaluka. Da je Banjaluci nametnut kandidat, dobio bi maksimalno 33.000 glasova.
Poligraf: Bakir Izetbegović nastupio je "pojačan" sa SBB Fahrudina Radončića i uprkos tome doživio izborni neuspijeh u čak 12 opština. Da li je ovo uvod u slabljenje Bakira Izetbegovića i SDA?
Vasić: Bakir je primorao Radončića u zagrljaj. Jer im je Radončić dužan i zaprijetili su mu zatvorom i oduzimanjem imovine. I jer im je postao opasnost sa tom svojom novom pričom, različitom od zelene memle fundamentalne Esdea. To je Bakira spasilo, donekle, a Radončića potopilo zaposve.
Znakovito je da su pored nekih uspjeha SDP, mnogi nezavisni kandidati uzeli i više opština. To je znak da je Bošnjacima pun fes Sarajevske Čador Politike u kojoj stoluje Sulejman Bakir Han. To govori i pobjeda Babe u Velikoj Kladuši. To govori, Bakiru i SDA, i odustajanje Bošnjaka da idu u Srebrenicu, prijavljuju se da žive tamo, praveći budalu od sebe i od onih sirotih muslimana koji žive u Srebrenici.
SDA počinje da ubire poslove svoje unitarističke politike. Bošnjaci počinju da shvataju da je to mlaćenje prazne slame i da ih to tjera u izolaciju.
Sad će Bakir, po svemu, izgubiti i Savez Za Promjene, Probosanske Srbe. Ostaće mu samo Erdogan.
Problem je što u Bošnjačkoj Političkoj Žabokrečini nema nikoga ko može da pokrene racionalan i realan koncept federalizacije ili konfederalizacije BiH, kako bi ona opstala.
Poligraf: Postoje mišljenja da je za sve pobjede SNSD, u svim opštinama, zalužan Milorad Dodik lično, a ne načelnici i kandidati u tim opštinama. Vaš komentar?
Vasić: Dodik je Lider sa oreolom. I u Organizaciji SNSD ali još i više izvan. On ne treba da se miješa u dnevne poslove Organizacije. Jer je SNSD prevelik i Dodik počinje da mu smeta. On korist stare alatke iz manjih vremena. Nedopustivo je da u Laktašima, u godini Izbora, gdje dobijamo bez problema, Dodik sebe dovodi u situaciju da raspušta Opštinski odbor.
SNSD, kao velika stranka, sa 185.000 članova, ne fiktivnih, već sa brojevima telefona, mejl adresama, rođendanima, matičnim brojevima, u fazi je kad joj Lider ne može pomoći a može odmoći. To svi treba što prije da shvate.
Kada smo, 2008. pobijedili u 41 opštini, Dodik nije znao pola kandidata za načelnike. Kada je 2012. sve uzeo u svoje ruke...
Poligraf: Da ste na mjestu Milorada Dodika, u narednim danima i sedmicama, koje biste političke poteze povlačili?
Vasić: 1. Analiza Izbora. 2. Postavljanje ovih rezultata na mjesto prve stepenice za Opšte Izbore 2018. 3. Hitna reorganizacija SNSD, sa promjenom Statuta i sa razuđenom horizontalom a amputiranjem verikalnih jalovih organa. 4. Obraćanje Naciji sa jasnim programom Samostalnosti. Bez anarhije, na dejtonskim proceduralnim kolosijecima. Poziv svima da se uključe u Nacionalni Program Republike Srpske, u njegovu kreaciju i njegovo formulisanje kao cilja. Postavljanje Nacionalnih Standarda i, na taj način, eliminacija Poturica, Kolaboracionista, Interešdžija i sumnjivih Integracionista. A sve to sa ciljem da ljudi ovdje ne gledaju Republiku Srpsku kroz dnevnu Vlast. Već da je gledaju kao Državu.
Sve Države, i velike i male, nastaju najprije u Glavama njenih ljudi.
Redakcija