петак, 8. април 2016.

ЗАЈЕДНИЧКИ
КАНДИДАТ
ЗА НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ
ИСТО ЈЕ КАО И
ЗАЈЕДНИЧКА ЉУБАВНИЦА

Једном је у Бањалуци, на локалним изборима, био Заједники Кандидат Опозиције, против кандидата Мрских Лакташих Сељака. Бајка је била потуна. Сви су и тада били против Странке Независних Тракториста. Есдеес је био много јачи него сада. Кандидат је био панбањалучки познат, од прије рата, у рату, у повјетарцима, вјетровима, тајфунима. Имао је и свој планетарно познати Радион. Био у сваком смислу изнад. На Шехитлуцима, који су се у турско доба звали Бањ Брдо. А у Старо Римско доба Векија Рампаријум.
Када су, међутоа, утихунуле кутије, замрли бирачки одбори, бачене празне флаше ракије и пиве, Заједнички Кандидат Опозиције усро се ко грлица, прно у чабар, завио у црно и себе, и радион, и опозицију.
Поштоваоци Сафикаде причају да је тада покопана свака шанса Опозиције у Бањалуци. Тражи се само овећи коцкасти Сафикадин Камен, под којим ће се саранити.
Више него било којих других локалних избора до сада, у Републици Српској, прича се о Заједничким Кандидатима. За начелнике и градоначелнике општина. И на једној и на другој страни.
На сцени је, мнијем, општи политички страх. Али не од другог блока, већ од губитка избора.
Политичку сцену Републике Српске захватила је општа несигурност.
Ту несигурност продуковао је пад Есенесдеа у броју посланика и у изборима за Српског Члана Предсједништва. И пропаст лажних и нереалних нада да Савез За Промјене може, 2014е, да понови резултате Есенесдеа из 2006е или 2010е.
Заједнички Кандидати за начелнике општина могу да се појаве у двије страначке ситуације.
Када преовлађује коалиција добрих, уходаних и ефикасних структура страначких органиазција.
И када не постоје такве структуре, или постоје мјестимично.
Прва ситуација је нереална. У Коалицији СНСДДНССП само Есенесде има добру структуру страначке организације, тамо гдје она није, у задње три, четири године, девастирана.
Друга ситуација се односи на Савез За Промјене.
Највећи дио успјеха Есенесдеа јесте у тој ефикасној структури организације. Која је прихватила и каналисала огроман број нових чланова у посљедњих десет година.
Када је почело девастирање те структуре, почео је и пад резултата Есенесдеа. Што је апсурд над апсурдима. Јер се он поклапао и са падом страначке и политичке снаге Педееа и Есдееса.
Заједнички Кандидат, има, дакле велики проблем, у првој ситуаицији, да мотивише туђе, друге, организационе структуре да раде за њега. Мени није позната ситуација, осим у неким микросрединама, да је то могуће. Јер на локалном нивоу проток информација, спознаја, интереса и анимозитета, много је већи него на општем ниову. И њихов утицај на активизам организације и одлуке пјединаца, много је снажнији.
Тамо гдје је друга ситуација, Заједнички Кандидат се мора ангажовати на куповини, врбовању или другој врсти аранжирања, Бирачких Одбора. За шта требају велики ресурси друге врсте у односу на Стрктуру Организције.
Да се не заваравамо, највећи дио локалних страначких успјеха, почива на тим аранжманима. Тур Оператери Бирачких Одбора.
Дакле, и у једној и у другој ситуацији, Заједнички Кандидат има смањене шансе за успјех.
А, уз то, смањује шансе многим подржаваоцима у броју одборника за сваку странку појединачно.
Много је продуктивније, и ради односа и ради тржишних политичких љествица, ићи одвојено на Локалне Изборе.
Заједнички Кандидати отварају могућности пораза и изненађења у побједи оних који никада не би имали шансе.