недеља, 6. март 2016.

ПОЛИТИЧКЕ СТРАНКЕ
НЕ ПРАВЕ ЉУДИ
АЛИ ИХ САМО ЉУДИ
МОГУ УНИШТИТИ

Почиње да их прави неколицина људи. Али главни посао обаве интереси, политичке матице и струје, такозвано усложњавање ситуације, стицај околности, распоред на политичком мозаику, трендови у географској и друштвеној клими и ИТЈ. Има тога још.
Конкретно, прије или послије ратова братства и јединства у Босни и Херцеговини, могао је било ко да се сјети и да обзнани да оснива Српску Демократску Странку. Нико не би ни репом мрднуо. Прошао би исто као и Странка Коаксијална Српска.
Али, у том тренутку створила се СДС. Није је створио Рашо с планине и испод планине. Знају они добро ко је. Али не знају шта је све утицало на то.
Тако је дошао и тренутак, послије рата, када је настала Странка Независних Социјалдемократа.
Есдеес је доста образа истрошио у рату. Социјалисти који су наслсиједили Савез Комуниста, били су истрошени у старту, као настављачи али и од Друга Слобе Слободе. Осим тога, људи су овако говорили Јебите се, да сте знали, никад на власт не би дошли ови Рашовци. И њихова коалициона браћа СДАХДЗ.
Па су се створили услови за формирање СНСД.
Неким странкама донесу готове услове. СДП Партијешине, послије СКЈ. Српска Напредна Странка. Партија Демократског прогреса. Оне краће трају, дуже пропадају и смрде и кад их не дираш клипом на путу.
Шта добију људи који оснивају странке.
Добију исто оно што и Пекић у Београду. Споменик над којим лебди иронија.
По свему, дакле, може се закључити да Људи нису пресудни код настајања странака. Али кад једном почне тај процес, онда је много Људи потребно да настане Велика Политичка Странка. И настане. Ако је ситуација усложњена, околости повољни, интереси постојећи а неостварени. Тако је у Странку незграпног и тада неразумљивог назива, Савез Независних Социјалдемоката, похрлило много људи. У првих десет година, у једници мјере, 1 а у других десет година још 1,5. До 175.000 чланова.
Док, касније, Странка избрушеног назива, Партија Демократског Прогреса, није изазвала такав прилив. Јесте похрлило нешто чланова, оних који су се сматрали паметним и образованим, у односу на оне Милине Сељачине. Ну. И то што је било комплексаша, касније је отхрлило а нови нису похрлили. Сад је отхрлио и Иванић. Творац ицеје која му је донешена готова.
Након свих тих процеса, Политичка Странка јесу људи али је прије свега то Окупљена Идеја, Организован Интерес, Политичка Породица.
Чланови Странке, тамовамо, може да буде свако. То је добровољна организација.
Они који у име странке или за странку, пак, нешто раде, обављају, постављају се или иду на изборе па буду и изабрани, они не могу да буду Свако.
Таквог се мора разголитити, ухватити за муда и добро заврнути. Не да би се установило да ли је мушко, већ да исприча има ли нешто што Странка не зна а што јој може шкодити.
Можеш да радиш штагод хоћеш, то је твоја приватна ствар и ствар закона, ако законодавац тако каже.
Али такав, не можеш да радиш ништа у Странци и за Странку.
Дабоме да ће рећи Црква је Црква па раде шта хоће а он тражи од Странке да то спријечи.
Јакако да ћу рећи да није суштина у томе, већ у критеријумима и процедурама које треба поштовати а све остало спречавати. Суштина је у спречавању онога чега ће увијек бити. И у томе да ти надјачаш.
Ако на Политичкој Странци имаш више врата, прозора и капија него зидова и ограда, намножиће се они који раде Штаоће.
Они који долазе из других технологија, профитерских, монополских, менаџерских, феудалних, вешпарних, корумпираних, они доносе са собом и те технологије. Које нису компатибилне Великим Политичким Странкама са много људи и којима је то недоступно и страно.
Есдеес је имао Бизмисенизацију Странке. И никад се од тога није опоравио.
Па онда имамо Бобаризацију Странке. Сад имамо и Сексуализацију. У Гроцкој неки секс скандал у СНС. Извјесна Јасминка Мандић. У Гацку исто секс скандал & веш Есенесдеовог Народног. Ако се добро не докаже да је то подметнуто и фалсификовано. На тој Секс Трансверзали Гроцка – Гацко.
То су опасни знаци.
Код СНС Вучић је сам почео да уништава Странку. Коалирањем и увођењем свега и свачега. Код СНСД, девастирање организације и процедура, условило је отварање и капије и јелека.
За Вучића мање више, али за СНСД је битно да се тај процес на вријеме спријечи.