среда, 27. јануар 2016.

ЕВАЛУАЦИЈА
У РАДИОНИЦИ
РАДОНЧИЋ

Ако изузмемо наслове, који теже да буду осјене и анализе, типа Хапшење Радончића – нож у леђа Држави, Удар на Коалицију, Политички Процес... видјећемо да је Хапшење Радончића један посве обичан дан у Насеобини БиХ.
Као што је и један посве сљедствен корак двадесетогодишњег процеса у коме је Радончић постао то што јесте. Прије свега на медијској сцени а онда и на политичкој. Унаточ чињеници да су Странци Усранци помагали овдје на десетине, да не кажем на стотине, разних медијаша и комедијаша, од новина до телевизија и радио станица, па се нико није успео ни до првог спрата Радончићевог торња.
Ну.
За Насеобинубих најбитније је Коме одговара хапшење Радончића.
Одговара свима. Јер је то начин опстанка Насеобине.
·        Бошњачкој Политичкој Монополници, коју чине Бакир, СДА и Ријасет, одговара сузбијање неодговорног раслиња политичке артикулације. Не може се Бошњаке представљати изван Политичке Вартикале Исламске Декларације и изван Сунитског Технолошког Круга. Радончић са својим противљењем вјери, секуларизацијом и мрском синтагмом Боља Будућност, не спада у тај круг а вертикала му је трипут намазана лојем.
·        Бакиру Изетбеговићу, који гради неку врсту Цивилног Ајатолашатва у БиХ. Гдје је он и Сулатан, и Краљ Фахд и Ајатолах. Не знам како стоји са насљедницима. Ако није одлучио да га наслиједи Себија.
Пошто су отишли такви лавови као што су Силајџић и Лагумџија, Бакир Изетбеговић неће више дозволити самониклице и неодговорно лидерство.
·        Службе. Њима, увијек, све одгвара. Јер једно хапшење се урезује на рабош за неко будуће и тако се наставља посао. Увијек је све ил на ваги или на лаги.
·        Противницима Европског Пута. А њих је много и нису само међу фундаменталистичком исламском агломерацијом.
·        Једној Амбасади. Њој одговара јачање Тврдог Исламског Фактора у БиХ, односно међу Муслиманима БиХ. На тај начин држе Балкан незатвореним и незавршеним, и добро нивелишу троугао Косово - Санџак – Босна.
·        Јевтиним Паролашима разнолике провенијенције. Борба Против Криминала и Корупције. Сјајно звучи.
·        Бриселу и ЕУ Бирократама. Јер успорава Европски Пут. Чим је власт, тзв Коалиција у Сарајеву слабија, слабији је и Пут. Брисел је као и ММФ. Овима је битно да си стално дужан а Бриселу је битно да си стално на Европском Путу.

·        И коначно. А то је омоја оцјена. Одговара и Републици Српској. Што је Сарајевски Политички Круг нестабилнији, и више при синији, Самосталност Републике Српске има веће дневне шансе.