субота, 23. јануар 2016.

КАКО ЈЕ
СДП ХРВАТСКЕ
СВЕ ОДИГРАО
АМАТЕРСКИ

Фарсичност постизборног колоплета у Хрватској, као и његова посљедица, односно коалирање Домољуба и Мостољуба, избор Владе Хрватске, као и њен састав, нарочито њено челништво, предаја Хрватске некоме и нечему, још непознатом, посљедица је аматерске четверогодишње владавине Есдепеа, његове аматерске постизборне тактике и стратегије и унутрашње, организацијске и концептуалне, неприпремљености за велико такмичење.
Есдепе Хрватске је једна од трансформационих  странака, као и Еспе у Србији, која је за поштовање.
Јер. Опстати у Опћем Усташлуку Повијесног Фрање, десничарити и противсрбити, дозирано и потребито, а задржати бирачко тијело и побиједити на Опћим Изборима, велики је успјех. Који, нпр, није достижан СДП Сарајева и Социјалистичкој Партији послије Милошевића.
Точно је да на власт нису дошли баш својом кукурику заслугом. Јер, абдицирање и хапшење Санадера а недораслост Јадранке Косор за наставак, те изванредан медијски инжењеринг, значајно су допринијели побједи.
Есдепе није успио да искористи поклоне Бога Против Криминала и да се растом стабилизује. Већ је почео да чини, супротно, унутрашње грешке. Нарцисоидни, а ружни Милановић, што је доиста апсурд, јер Нарцис мора барем бити љепушкаст, елиминисао је Бандића и сукобио се са Истарским љевичарима. Што је само кратак попис унутарстраначких погрешака.
Милановић се окружио неспособном страначком номенклатуром што је његову снагу умањило, иако је он живио у илузији да је то увећава.
Милановић није схватио да је његова страначка организација преслаба, а број чланова премали, у односу на важност коју СДП има у политичком животу Хрватске.
Четверогодишњи мандат је био шанса да се та организација развије и да се чланство омасови, добрим и прецизним планом а не стихијом. Не због тога да би се странка бусала у бројеве већ због тога што организација и чланови доносе додатне гласове.
Умјесто тога, Милановић и Есдепе, подсвјесно, уздали су се у Криминал Санадер, у мало јевтиних јавних наљепница Србији и у тоталну каразбуњеност Карамарка.
Што није помогло, дабоме.
Борба против криминала, латентна и са великим резултатима, не доноси резултате на изборима.
Србија не учествује на изборима у Хрватској.
Карамарко је површина у односу на тешко, стабилно и неокрњено бирачко тијело Хадезеа.
Стиче се утисак да је Есдепе имао сасвим другачија сазнања о стању гласова и подршке. А и Есдепе и Хадезе нису имали појма о томе шта ће се догодити са Мостом.
За утјеху им, ни Мост није имао, ни изблиза, представу о томе да ће на избрима проћи тако добро. А прошли су само зато што су организације Хадезеа и Есдепеа биле млитаве троме и нису ништа подузимале, цијелим мандатом, да се стабилизују и прошире.
Суштина Организације Велике Политичке Странке јесте у томе да никад не смије да се заустави. Сваки застој значи назадак.
Шта ће сада бити.
Остао Милановић, не остао, Есдепе иде у неку врсту силазне путање. Јер, унутарстраначке фракције ће онемогућити консолидацију и раст странке и припрему за наредне изборе. Њих може спасити само неки спектакуларан крах Владе и брзи пријевремени избори, што није реално, како би бирачи под утиском и под афектом гласали масовније за Есдепе.
Хадезе ће искористи подршку Цркве и Деснице Јавне Свијести, наивност Петрова, конгломеративност Моста и тотални полиитчки аматеризам Орешковића, за јачање странке, како би ојачао у овом мандату и у сљедеће изборе ушао са перформансама да им се више никад не догоди пораз.
Тако бих ја то радио.
Што не значи да ће тако и бити.

Али свакако значи да је скоро све на страни Хадезеа а веома мало на страни Есдепеа.