четвртак, 31. децембар 2015.

ПОСЉЕДЊА
ДОБРА
ГОДИНА
ЗА ОПОЗИЦИЈУ
У РЕПУБЛИЦИ
СРПСКОЈ

Српска Демократска Странка остала је у овој години без препознатљивих украса у Републици Српској.
Њени звончићи и украси преселили су се у Сарајево. И Свели на Босића и Александру Пандуревић.
Огњен Тадић је у стању незадовољног срмзнутог Волта Дизнија, Шаровић је Трговачка Слуга Сарајева а Мектић је Дворска Луда на отвореном. Њему у част је на Башчаршији скинута калдрма а постављене њаке модерније плоче.
Ну. И двојац Босић – Пандуревић, предсједник странке и некад агресивна Српкиња Орлеанка, окренути су новој пробосанштини и унитаризацији типа Самонекјепротивдодика.
Губитак Тадића и Стевандића, штогод се уназад, током њиховог активног есдеесовања изанализирало, знак је слабљења Странке, слабљења њеног Бањалучког Језгра и њена даља провинцијализација.
Та провинцијализација ће се наставити и интензивирати у 2016ој. Јер иду локални избори. Локални есдеесови феудалци и феудменаџери, исти они који су неколико година уназад, најездили у Есенесде, већ навлаче оклопе, гланцају копља и зобају коње вране. За борбу себи у корист а не у корист Есдееса.
Како је до општих избора још много, нема на видику Великог Циља Есдееса који би могао да мобилише странку и замијени осути кадар. Не само Тадића и Стевандића.
Есдеес је у Савезу За Промјене остао на промаји. Бореновићево преузимање Педепеа, знатно је ослабило фронт. Есдеесу остаје само Полигон за борбу против Додика, што они и њихови сарајевски страни и башчаршијски ментори, зову Реформама и Борбом против К&К, односно, дјеловање Сипе и Мектићевог министарства за будаласање по медијима. И то само у Републици Српској. Јер се Сипа, и Мектић, не могу мијешати у Сарајевски Кантон. А ништа друго у Федерацији и не постоји, осим Саркантона.
Дакле, рачунајући цијели мандат, најбоља година Есдееса је прошла. Укључујући и 2018. у којој могу направити нешто изгледно само ако се Есенесде распадне а Додик оде у Амазонију да лови ријетку врсту штиглица и залута, тражећи их.
Да би поправили ствари, сљедећа година им је изгубљена јер се морају бавити локалним изборима.
У поправак се мора убројати нови Предсједник Есдееса и ново, Српско, руководство. Ово, Босићево, не схвата националне трендове на Балкану. Ни код Срба. Аишире.
Есенесде, пак, скоро да је пребродио своју најтежу годину у мандату. Мада на локалним изборима не може очекивати узлете. Јер нема гдје а Бањалука је у великој опасности. Још увијек није јасно зашто на Бањалучку Градску Организацију не напада нико други осим Еесенесдеа.
Због лоших процјена, боље речено, због непостојања процјена и анализа, Есенесде је изгубио шансу да реновира, догради, стандардизује и модернизује организацију, да је спусти у раван Бирачких Мјеста и да је функционално омасови. За шта је огромна прилика била након провлачења на Општим Изборима, кроз Иглене Уши Гласачке Кутије. Додик ме је требао послушати и дефитивно отићи у Државнике а странку препустити технолозима на основу промијењеног Статута на Сабору. Овако, водећи двоструки, троструки или четвероструки политички живот, смањује и своју и ефикасност Еснесдеа.
Да је урађена технологизација и стандардизација Странке, изгледи на локалним изборима били би много већи. Реални би постојали у Добоју, Бијељини и Требињу. Што је максимално и довољно као база за Опште Изборе 2018е.
Ну.
2016а ће бити година даље Криминализације Додика. Година Референдум Слалома, којег опет носи сам Додика док Гарнитура Потредсједника само сједи код Предсједника.
Више се против Додика не може очекивати јер свака страна будала зна да, ако би дошло до каквог насиља према Додику, то ће уништити све шансе Промјенаша на локалном нивоу.
Насиље према Додику, у разним облицима, као што је привођење али и глумљење корњаче од стране Ранке Мишић у Народној Скупштини, може се очекивати након локалних избора. Са циљем да се онемогући Додикова кандидатура за Предсједништво БиХ.
Стога Додик, Институције и Власт уопште, морају изаћи пред Јавности и разјаснити Афере, такозване или стварне. Јер се оне, као оптужбе, на њих и односе. Не односе се на Еснесде. Иако Јавност воли да перципира да је сваки шибицар на аутобуској станици, или џепарош на пијаци, Есенесдеовац. Пардон, Високи Функционер Есенедеа.

За остале, из опште политичке лавежи, 2016а као да и неће доћи. Па се њима не треба посебно бавити.