понедељак, 31. август 2015.

ФЕНОМЕН
ИЗВОРНИХ
СТРАНАКА

У Градишци је, некидан, одржана Свечана Конвенција, СТЈ, Изворне Српске Демократске Странке, на којој је, на локалном нивоу, бирано руководство и то.
Градишка, иначе, од природних љепота Есдееса има Дуњића, има Дуњића и има Дуњића.
Славко Дуњић је Народни Посланик у Народној Скупштини Републике Српске, којег је Есдеес искључио из Странке.
Дуњић је био Дуњић и кад је Додик био први пут Предсједник Владе Српске. И када је Есенесде суверено владао на локалном нивоу. И сада, када је Есдеес побиједио у Градишци, Дуњић је Дуњић.
Свечана Конвенција је добро прошла. Многе странке не могу ни у главним изборима да скупе толико људи.
Вијести кажу да је то углавном манифестација оних који су незадовољни политиком СДС на локалном ниову гдје има власт.
То је дио објашњења.
Јер је јасно да није довољно рећи да је СНСД криминалац и да Ми треба да дођемо на власт. Није довољно чак ни рећи да ћемо Ми боље владати од СНСД. Потребно је рећи Шта Ћемо Ми Владати. И имати барем једну референцу. У Глави а не у Гузици.
Ну. То је ствар политичке културе широких бирачких маса, поштене интелигенције и паприкара Лијевче Поља.
Много је изворних покушаја било на политичкој сцени у Босни и Херцеговини и у Републици Српској.
Овдје је још евидентиран и феномен Ствараоци. Такође везан за Есдеес.
Та појава враћања Изворним и Бившим, Оснивачким и Почетним, може да буде занимљива, фолклорна, уресивачка, али не може да буде пресудна па ни утицајна.
·        Свака таква Странка, звала се А или Изворна, није Политичка Странка и никада неће бити.
·        То је само знак да Велике Политичке Странке воде погрешну организациону политику.
·        То је знак да Локални Феудални Менаџери имају своју мрежу и да користе Странку за своје интересе. Када то дође у питање, онда имамо то што имамо у Есдеесу.
·        Велика Политичка Странка не може да живи на технологији Са мном Сунце излази, са мном Сунце залази. Одвајање од Људи и Организације производи много незадовољних који онда служе за цијепање, таласање и девастацију Странке. ЛФМ, као веома извјежбани ситуациони искорисници, то знају да уоче и употријебе.
·        Велика Политичка Странка, као што је Есдеес, не смије никада да доведе у питање своју генералну политичку линију. Што је Есдеес Младена Босића учинио, одлазећи у власт у Сарајеву и љубећи кратке ногавице Бакира Сина.
То ствара незадовољство у организацији. Код малих странака то није битно. Јер их је мало. Код великих је битно јер их је много и на много мјеста.
·        Велика Политичка Странка мора да има организацију која ће пружити активност и задовољство сваком члану. Па и Симпатизеру.
·        ВПС не треба да пушта у своје организацине темеље, у редове и на организационе функције, ЛФМ. Тајкуне, Мајкуне а ни Мајмуне. Ево уплатница, уплати донацију и Богтевеселио.
Онај ко има паре не би требало да се много мијеша са људима.
·        Оснивачке, Изворне, АБЦ странке, и слично, знак су Манипулативне Политичке Сцене. То овдје раде туземне и иностране снаге. Формирају странчице и странчичиће како би конгломератизовали и калибрисали политички мозаик у масу погодну за управљање.
Манипулативна Политичка Сцена, пак, не доноси стабилност НДД Сфере.
То је најопаснија посљедица.