уторак, 28. октобар 2014.

ПОТРЕБНИ
ИЗБОРИ
У ТРИ НЕДЈЕЉЕ,
ЈЕДНЕ НЕДЈЕЉЕ СРБИ,
ДРУГЕ ХРВАТИ,
ТРЕЋЕ БОШЊАЦИ

Поред свих других проблема у Босни и Херцеговини, као што је несложивост једног троношца и једног двоношца, уграђени проблем је и спајање многих константи са много варијабли.
Константе су Жупаније, Ентитети, Срби, Хрвати, Бошњаци. Константа је, нажалост, и Босна и Херцеговина.
Варијабле су Политичке Странке организоване око некомпатибилних идеја. Најбољи примјер за то су, у Сарајеву, СДА, СББ, ДФ.
Приликом локалних избора, константе су општине а варијабле су, нпр, бирачи који не живе у њима а гласају
Најважнија Константа. Потпуна подијељеност Срба, Хрвата и Бошњака. Као што је прецизна подијељеност Федерације на Жупаније и БиХ на Српску и Федерацију.
Али, код странака, таква подјела није јасна ни прецизна. За неке странке је тешко одредити кога представљају и зашта се залажу.
Политички и социолошки је необјашњиво да Бошњаци, муслимани, гласају за нешто што садржи ријеч Фронта. И за неког Жељка. Не зато што су те двије ријечи усмрђене, већ што нема реалне политичке везе између гласова, Жељка и Фронте. Ни лабораторијски није могуће утврдити шта то нуди Жељко Фронтић Бошњацима.
Или Младен Иванић. Кога представља. Он мора да буде Српски Члан Предсједништва. Странке које су га кандидовале, мада је то неразмрсиво, нису ништа рекле у том погледу. Његова странка је мале снаге и не може њиме да управља на том мјесту Члана П. Савез За Промјене је аморфна структура која такође Иванићу не може ништа.
Имамо, дакле, Константу. Српски Члан Предсједништва. И Варијаблу. Нејасни гласови и политичка опција који стоје иза Младена Иванића.
Слично је и са Мартином Рагужем.
Човјек је упоран, хоће да буде Хрват на цијелој територији Бошњака. А најмање на територији Хрвата. Константа је Хрватска Нација. Варијабла лоше комшићиран Рагуж.
Радончић данас изјављује да неће у коалицију са СДА. Ако би такав став заузео и ДФ, СДА као највећа странка за коју гласају Бошњаци, могла би да остане изван власти. То није проблем у традиционалним, процедуралним и национално компактним друштвима и државама.
Овдје је то чин понижавања, потчињавања и елиминације Бошњака. Мада то неки зову мајоризација. Као што се догодило Хрватима за вријеме Комшића 1 и Комшића 2. Који је Политички Злочинац, због тога. И да има образа, не би се више бавио политиком. Двапут лагао Хрвате, сада лаже Бошњаке.
У Српској, осам година успјешно дјелује Коалиција СНСДДНССП. Али пред изборе ДНС формира неки међублок центра. Млада наједном постаје дјевер. Даје мјесто на компензацији момку који добија 260 гласова и који постаје јако важан. На славу му дошли сви гласови и највећи број лидера.
Кога је представљао Деенес на изборима. Варијабла. Док је Коалиција Осам Година постала константа.
Рјешења некомпатибилности Константи и Варијабли тешко да постоји.
Једини начин је да се три нације подијеле у своје прецизне три територије. У том случају би Варијабле биле читљивије и представљале би одређене сегменте политичког националног миљеа. Што би смањило утицај Збигњева на политичку сцену. Јер је она видљива и кроз Радончића, и кроз Иванића, и кроз Рагужа, и кроз Комшића, и кроз наше Промјенаше.

А на нивоу Конфедерације дјеловали би делегати послани из националних парламената.