понедељак, 10. март 2014.

2738.
POLITIČKA STRANKA
PERMANENTNE IZBORNE
AKTIVNOSTI

Politička Stranka Permanentne Izborne Aktivnosti jeste visokoorganizovana, programski orijentisana, teritorijalno strukturisana, multiliderski opremljena, opoziciono i poziciono iskustvena, tehnološki definisana, proceduralno utemeljena, članstveno omasovljena, obučena i osposobljena Velika Politička Grupa za svaku izbornu i međuizbornu kreaciju, organizaciju i aktivnost.
*
Politička Stranka koja ne upravlja svim svojim segmentima i ne vlada svim svojim resursima, nema masovno članstvo a ima neadekvatnu kadrovsku strukturu, ne može da obavlja svoje poslove zbog kojih je i formirana, a to su poslovi komunikacije, organizacije, demokratizacije, proceduralnosti i neposredni izborni poslovi, ne može dostići tehnološki nivo potreban za vođenje Društva, Države i Nacije.
*
Dva osnovna kolosijeka Permanentne Izborne Aktivnosti su Komunikacija i Organizacija.
Oni su preduslov koji je potreban tokom cijelog međuizbornog vremena jer se oko njih mogu instalirati svi ostali alati i programi potrebni za PIA.
Komunikacija obuhvata najširi dinamični spektar odnosa sa javnošću i sa vlastitim Članstvom, Simpatizerima i Biračima, uticaja na javno mnijenje i na javnu svijest i pozicioniranja prema ukupnom političkom mozaiku.
Organizacija podrazumijeva fleksibilnu savremenu obučenu i osposobljenu strukturu koja je u latentnom aktivizmu koji u kratkom vremenu može da preraste u direktnu izbornu aktivnost, ali i sposobnost da se organizuju sve stranačke aktivnosti u pripremi i kreiranju izbornog nastupa.
*
Organizaciona struktura Stranke Permanentne Izborne Aktivnosti sastoji se od jednostavne i ogoljene Vertikale i od široke i razuđene Horizontale.
Organizaciona Vertikala obuhvata sve stranačke organe i institute iznad lokalne, opštinske/gradske, strukture i ona mora da bude tako organizovana da jednostavno i brzo donosi odluke na osnovu opšte prethodno uspostavljene proceduralnosti.
Organizaciona Horizontala obuhvata opštinsku/gradsku i mjesnu strukturu koja pokriva svako biračko mjesto i kontaktira sa svakim članom, simpatizerom i stranačkim glasačem.
Organizaciona Vertikala je jedna vrsta vretena oko kojeg neprestano traje aktivacioni proces svih stranačkih prstenova i krugova.
Organizaciona Vertikala ima ulogu da osposobi Horizontalu za sve aktivacione cikluse i procese što je presudniji zadatak od njene same permanentne aktivacije.
*
Da bi Organizacija, kao jedna od presudnih PIA tehnologija, funkcionisala u neprekidnom toku i donosila aktivacionu spremnost i treniranost kao i krajnje efekte, glasove, Stranka PIA mora da bude opremljena Pravilima i Procedurama, PIP Sistemom.
PIP Sistem ubrzava i pojednostavljuje odlučivanje, omogućuje demokratičnost i valorizuje unutarstranačku moć i pozicije svakog aktiviste, grupe, organa i sloja.
On je i brana anarhizovanju i nedisciplini, dvjema elementarnim nepogodama koje pogubno utiču na aktivaciju i izborne rezultate a koje se veoma lako virusno prošire i teško se iskorjenjuju.
*
I osrednja Stranka PIA mora da pripremi izbore bolje od najbolje eksterne marketinške agencije.
To ne znači da Politička Stranka treba da obavlja sve poslove u kampanji, kao što je organizacija koncerata ili zakup bilbord površina i oglasnog prostora u medijima ali, nezaobilazno, znači sposobnost projektovanja neposredne kampanje, određivanje njenih trajektorija, kreiranje svih potrebnih poruka, uvid u stanje organizacije i javnosti, i potpunu kontrolu nad procesom proizvodnje glasova.
*
Glas na izborima uvijek je pojedinačan ali ga se tako ne može posmatrati.
Stranka PIA mora da uzme u obzir činjenicu da je Glas masovni proizvod.
To znači da mu se mora pristupiti po jedinstvenoj tehnologiji za svaki proizvodni pogon, formirati linije i kontrole koje će na nekoliko hiljada mjesta proizvesti glas jednakog kvaliteta, bez škarta i bez nepredviđenih mana.
*
Sposobnost Stranke PIA da redovno organizuje i provodi stranačke organizacijske izbore u Horizontali preduslov je permanentnog funkcionisanja i oksigenizacije stranačkog tkiva koje se sastoji od mnogo živih slojeva. Organizacijska izborna nesposobnost neminovno vodi atrofiji, silaznoj putanji i gubitku stranačko-mozaičke, političke i javne pozicije.
*
Svaka velika Politička Stranka, više puta pobjednička stranka, Stranka PIA, nacionalno je bogatstvo, bez obzira o kojoj i kakvoj stranci se radi.
Prije svega jer je veoma teško organizovati takvu stranku i doseći taj nivo. Potrebno je nekoliko mandata i generacija da bi se to ostvarilo, potrebno je na desetine hiljada aktivista i lidera, potreban je svakodnevan rad tri stotine dana u godini.
Stoga je svaka takva stranka obavezna da zadrži dostignute nivoe i da ih stalno usavršava.
To joj je obaveza ne samo prema vlastitim biračima i članstvu već i prema NDD segmentu.
*
Identifikacija birača i Planiranje broja glasova, počevši od svakog biračkog mjesta pa prema opštem izbornom području, dvije su obavezne tehnologije Stranke PIA.
Permanentna izborna aktivnost, između ostalog, znači i stalni kontakt sa članovima i biračima, u raznim oblicima i na razne načine, pa identifikacija birača nije tako opsežan posao kako bi se moglo činiti po beskrajnim stranicama biračkih spiskova.
Koncept Stranke PIA podrazumijeva Mjesni Odbor i Biračko Mjesto kao dva početna faktora Identifikacije Birača i Planiranja Glasova.
Savez nezavisnih socijaldemokrata, koji je u mnogim segmentima dostigao PIA standarde, imao je slučajeva da, u zvorničkoj opštinskoj organizaciji, i drugdje, planira glasove tako da na 10.000 ima odstupanje 1%.
U Obaminoj kampanji 2012., u jednom okrugu, tehnološki, digitalni, analitički i data timovi predvidjeli su 57,68% glasova a na kraju su imali 57,16%.
Tehnologije su, kao i društva uopšte, poptuno različite ali cilj preciznog planiranja i predviđanja broja glasova ne može se mijenjati.
*
U NDD sferi, sferi Nacije Države i Društva, gdje je visoka opšta politizacija, uslovljena raznim faktorima istorijskih tokova i nesigurnosti, nepregledan broj birača i glasača neke velike stranke želi da bude i član stranke, veliki broj aktera javnosti, građana, želi da učestvuje u politici.
U takvim NDD sferama Stranka PIA, sa svojom Horizontalom, jedini je susretni faktor koji takvim pojedincima može ukazati važnost i pružiti priliku.
U postindustrijskim društvima drastično opada broj birača koji žele da budu članovi stranke i aktivisti.
Kako je proizvodnja glasova i ovdje i tamo nepromjenjiv cilj, ona se, u tim postindustrijskim, liberalnim, interesnim društvima, postiže na druge načine. Do birača se stiže drugim putem i tamo Stranka PIA ne može da bude ni ostvariv ni djelotvoran koncept.
*
Za Stranku PIA presudno je da eliminiše ili svede na minimum sve slabosti društva u kojem se nalazi. Ako to ne uradi, ona postaje jedan od generatora devijacija i ne može ostvariti koncept PIA.
Slabosti društva koje neprekidno teže da se preliju u svaku veliku i pobjedničku stranku, jesu Finansijalizam, Eksterna Moć, Paralelizam, Paraproceduralnost, Nekompetentnost.
Kao i svake velike stranke, tako je i odgovornost Stranke PIA velika u pogledu vođenja Nacije Države Društva.
*
Presudnost Prve Polovine Mandata za dobijanje ili gubitak izbora, jedan je od razloga kreiranja Koncepta PIA.
Skrivene zamke PPM dobro su maskirane i rijetko koja stranka analizira taj period, svoje poteze, opštu društvenu situaciji ili istražuje javno mnijenje.
Politički je uobičajeno da se u prvoj godini mandata ili u prvoj njegovoj polovini, vuku potezi koji su nepopularni, donose se odluke koje su teške i posljedične, prihvataju kompromisi ili reforme koje su nerazumljive i razarajuće.
U prvoj polovini mandata svježa su sjećanja birača na obećanja i promociju politika neke stranke. Birači to uspoređuju sa ostvarenjima i pohranjuju u svoju političku izbornu podsvijest. Za to vrijeme opozicija se konsoliduje i ukazuje na činjenice ili ih preuveličava. Vladajuća stranka u tom periodu popušta i u kriterijima za izbor stranačkih javnosnika i funkcionera pa se nekoliko nepovoljnih tokova, koji nisu detektovani, spaja u donošenje odluka.
Trendovi se, obično, evidentiraju kada prođu tri četvrtine mandata. Nastupa godina izbora. A u godini izbora biračke percepcije o odluke o glasovima mogu da se koriguju samo za nekoliko procenata, na jednu ili drugu stranu. Izuzimam velike društvene i ekonomske potrese ili eksterne udare.
*
Eksterna Moć je najveći neprijatelj svake NDD Sfere.
Politička Stranka PIA je jedan od načina suprotstavljanja Eksternoj Moći.
Kada EM počne da razjeda Političku Stranku to je znak ozbiljnih metastaza u cijelom društvu i Stranka će se teško odbraniti.
Eksterna Moć je najteži oblik društvene bolesti jer u samoj svojoj suštini eliminiše bilo kakvu Proceduralnost. Sve druge društvene boljke tolerišu, pristaju i kompatibilne su sa nekom vrsto proceduralnosti.
Eksterna Moć je i projektovana da eliminiše proceduralnost i u pokušaju.
Kada EM zahvati Stranku PIA, vrijeme je ili za izborni krah, ili za drastičan organizacioni i liderski rez na svim nivoima.
*
Permanentna izborna aktivnost, na kolosijeku Komunikacije, zahtijeva dvije sposobnosti. Odgovor na svako pitnje i Reakciju u realnom vremenu.
Komunikacija se danas odvija brzinom svjetlosti i svaka tromost, usporenost, raspravljanje i konsultovanje, stvalja Stranku u položaj najslabijeg i najranjivijeg člana u krdu.
Najefektnija tehnologija jeste Permanentna Medijska Inicijativa. Svako prepuštanje inicijative političkim protivnicima, javnim i ispodpovršinskim, znači gubitak koji se ne može nadoknaditi.
*
Svaki lider i dužnosnik u Stranci PIA mora da odgovori na Deset Božijih Ispovijesti. Ima li išta što mi ne znamo. Ima li išta što javnost ne zna. Ima li išta što može da tebi i Stranci nanese štetu. Imaš li neprijatelja. Čije velike interese si ugrozio i ugrožavaš. Da li si nekome, nezasluženom i nesposobnom, pomogao u velikoj stepenici (jer će ti prvom prilikom zabiti nož u leđa). Da li si spreman žrtvovati vrijeme i vrijednosti za ono što radiš u ime Stranke. Da li si spreman uraditi sve za Stranku a za sebe ništa (osim onog što je posljedica opšteg dobra koje je stranka pomogla da se izgradi). Da li boluješ od neke neizlječive bolesti i pretjerane ambicije. Da li misliš da su pare sve.
Kada Stranka PIA sazna sve odgovore na ova pitanja, čak iako su povoljna, treba dvaput da razmisli u vezi sa izborom, postavljenjem ili angažmanom.
*
Stranka PIA je čudna biljka čiji je najvažniji dio Stablo Aktivista. Ono je važnije i od korijena.
To potpuno odudara od političke biologije u kojoj je, najčešće, najvažniji politički korijen koji može, a i ne mora, da razvija stablo.
U slučaju PIA Stablo Aktivista razvija i deblo i korijen.
*
Po Planu Kampanje, Planu Broja Glasova i Izvještaju Izbornog Štaba, poznaju se Stranke Permanentne Izborne Aktivnosti.
*
Politička Stranka PIA, koja je velika i pobjednička, ima u pravilu, dvaput više glasova nego članova.
Ako je nekoliko puta više glasova nego članova, treba da se zapita čime je zaslužila toliko glasova.
Ovo važi za prostore sa visokim stepenom politizacije, homogenizacije i eksterne destrukcije.
*
Stranka PIA je kolektivitet i organizacija koja je sposobna da istovremeno upravlja sa nekoliko stotina voznih redova vožnje u toku 1.400 dana, na nekoliko hiljada perona i stanica, bez zakašnjenja i otkazanih linija, i koja je jednako spremna da bude zahvalna i putnicima i službenicima vozova.
Zaključna razmatranja iz istoimene knjige