среда, 27. фебруар 2013.

1991.
PATFORMA
SA ESDEESOM
 

Mada ništa bolje ne stoji ni platforma sa Esdepeom. Ali SNSD ima platformu o zajedničkoj zaštiti Srpske u Saraj Kavezu gdje SPK drži Bič Unitarizacije. Ali mu još nedostaju Jasle Države. A ta platforma je sada dospjela u Pat Formu.
Štagod da kažem o Esdeesu, shvatiće se familijarno. Jer moje oduševljenje Esdeesom je samo malo manje nego oduševljenje Sarajevskim Političkim Krugom.
Esdees je Strankus Conglomeratus, kako bi to zvučalo na latinskom moje babe Milevke.
Konglomerat, koji je privremeno dobio Iso standard da je iz pokreta prerastao u stranku, ali nema nikakvih, ni laboratorijskih, tragova da iz tog konglomeratorijuma može da preraste u stranku. To je klasična obmana političke artikulacije.
Esdees je sastavljen od Šarovića i paljansko-romanijskog krila koje simbolizuje neolitske ostatke Esdeesa, od junoša tipa Ogi & Aleksis, od dobro urađenog seoskog šliferaja, Miće Mićića, od nedovršenog seoskog šliferaja Obrena Petrovića i od Mladena Bosića. Pri čemu nije jednaka važnost svakog konglomeratusa. Ako bi Šarović, Mićić i Petrović, naprimjerno, sutra ujutro izašli iz stranke i otišli svako na svoju stranu, jer nema strane na koju bi zajedno otišli, od Esdeesa ne bi ostalo ništa.
Ta činjenica o nedifinisanom konglomeratu vidljiva je i u njihovom opozicionom kvalitetu. Nema programa, nema stava, nema ideje. Moram sa velikim crnim florom na reveru, priznati da je Mladen Ivanić u pravu. Ne bi bilo 40 načelnika da ih i Pedepe nije podržao.
A što se tiče bajke Ognjen Tadić i svi iz Federacije, kod glasanja u Domu Naroda i traume Mirko Šarović i carinske tarife u Savjetu ministara, čitaj u Mirkovim rukama, radi se o klasičnoj golotinji Esdeesa. Tim slučajem, koji u javnosti Srpske nije dovoljno eksploatisan, jer INS, Istraživačko Novinarstvo Srpske, čuči pred Kalderom ili u parkiću i izmišlja imena ministara, razgolitio se Esdees. Jer, Esdees i ne postoji. Ognjen Tadić je tarife propustio sa muslimanskim delegatima, jer je to klasična advokatska logika. Osim toga, kad je on mogao napustiti onakvu gromadu, Šešelja, i otići u Esdees, sve je jasno o karakteru. Da je barem osnovao novu stranku, kao Nikolić. Mirko Šarović je, pak, postupio klasično paljanski. Kakav patriotizam, kakva Srpska. Paljansko rudište je poznato po iskopima moći svih vrsta. I odluka o tarifama je iskopište moći koja se crpi u Odnosima sa uvoznim lobijima. I tu je istraživačko novinarstvo spalo KZU.
Patforma sa Esdeesom će trajati, ako se ne vrate na put političke zaštite Srpske od unitarizma, samo dotle dok javnost, birači i narod ne uvide da u Srajevu od njih nemamo nikakve koristi.