понедељак, 27. август 2012.


1757.
ŠTA ĆE LUKA U REALU

Real je zaista jedan nezreli klub. Kao seljačić koji je otišao u veliki grad pa se vratio sa džepovima punih para. I onda lumpuje u dvije zagušljive gostione časteći i debelu gazdaricu i jednookog noćnog čuvara.
Mjesecima je trajao buvljak oko kupovine Luke Modrića iz Totehnema. Doduše, i mediji su pravili od toga veliku priču, kao oni u Srbiji oko Sulejmana im Veličanstvenog. Kao i oni sarajevski portali oko Edina Džeke. Koga niko neće a oni ga otimaju iz ruku onih koji ga, kobiva hoće.
Nerazumljiv je taj buvljak. Ne priliči velikom klubu. Ne priliči Luki Modriću koji nema onu pozorišnu bekamicu uza se pa da se od njegovog života stalno pravi predstava.
Ključna stvar je, ipak, u činjenici da Luka Modrić ne vrijedi toliko para koliko je plaćen. I ključna stvar je da Modrić nema mjesta u Realu. Da Real igra drugačiji, normalniji fudbal, imao bi.
Doduše, Real je preplatio i Ronalda. Kao i mnoge druge fudbalere od kojih nikada nije imao koristi.
Real je, dakle, nepotrebno doveo Modrića. On nije kalibar igrač za tako veliki tim. Mada se možemo prisjetiti i dovođenja onog srbijanskog krkana Spasića i činjenice da je Real, ipak, preživio.
Luka Modrić je skromni momak kojeg je othranila sirotinjska okolina. Nešto kao i Braco Salihamidžić. On nije za sredine u kojima se prdi Mošus a pišucka Koko Šanel 5. On nije za odaje u kojima Jedan Jedini Posebni, Veličanstveni, Jebo Ga On, sam ima pravo da hoda bez luđačke košulje a sve druge drži u ludnici. Luka je smjeran i pošten momak. Kao Kaka. I tako će i proći u Realu.
Što se tiče terena. Luka je premali kreator igre za Realove Aždaje koje igralište i sve igrače oko sebe shvataju samo kao stiroporne kulise i rekvizite koje treba da doprinesu njihovoj predstavi, premijeri, Ja Bog U Kopačkama.
Realovi Šepurani se stilizuju, friziraju, timare se. Luka sa onom svojom frizurom tipa Đakovo, želj. stanica, petoljetka 1966. – 1971. i facom koja odaje potomka engleskog seljaka-sluge iz 16. vijeka, u potpunom je podređenom položaju onim aristokratoidnim facama Ronalda, Ozila, Čabija, Marsela, Koentraa, Kedire... Benzema i Pepe djeluju malo primitivnije. Ali to je slaba utjeha.
Želim da kažem da Luka Modrić nikada neće biti prihvaćen od te ekipe.
A ako te ekipa ne prihvati, zalud svo znanje i trud.
Predstavu je Real pravio radi predstave a Luka je nepotrebno otišao u taj klub. Totenhem ga nije umio iskoristiti i trebao je potražiti neko optimalnije rješenje. Ali, ko zna kakve sile vladaju prelaznim rokovima i koliko se Luku ovdje pitalo.