петак, 22. јун 2012.


ODE BAKIR U TURSKU,
KOZE DOĐU U BiH

Kada je, tu skoro, Bakir, Sin Oca Svog i Član P, boravio u Turskoj, tamošnji privrednici u vidu ljubitelja i uzgajivača koza, najavili su mu projekt otvaranja Hiljadu Farmi Koza u BiH. Bakir reko More. Oni odmah potom došli u kabinet Nermina Nikšića Prvog Raščupanog. I on je prihvatio prijedlog i projekt.
U pitanju je BDP, lova, zapošljavanje, kaže neki Turčin porijeklom Odavle.
Doduše, Platforma je tad bila na površini. Ne znam šta će sada biti. I šta na to kaže Lijanović.
Ali znam da je Drug Tito, i progresivna KPJ, tadašnja, užasno pogriješila. Da nisu Četerespete zabranili koze, Jugoslavija bi postala svjetska velesila. M-e-e-e-e-land. I danas bi BiH, kao kozja nasljednica, otvarala deset hiljada farmi koza u Turskoj, kao pomoć BDP, lovi i zapošljavanju te napaćene zemlje. A ne da čekamo milostinju od njih.
Tursku cijenim prije svega po nevjerovatno brzoj transformaciji izvozne privrede. Prije dvadeset dana su se povukli iz posla sa Behaerlajnzom a sad ulaze u posao sa kozama. I to sa poptunom tehnologijom. Kako musti. Kako joj gledati pod rep. Kako jariće klati. Kako sir praviti.
Ostala je samo neriješena sitnica. Ko će da radi. Ko želi da radi. Kao da Bosanci ne znaju sebi razmnožiti 150 koza koliko će jedna farma imati.
Sokak i dalje ide u krug.