четвртак, 24. мај 2012.

SUPERVIZIJA
SUPERMURA

Dugujemo Zahvalnost Roderiku Muru, Distrikt Supervizoru, što nam je istovremeno poslužio i kao Retrovizor. Od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma oni čekaju da Republika Srpska načini grešku i da Brčko dodijele Federaciji.
Retrovizor je rekao da međunarodna zajednica ne odlazi nego da je danas, kada se supervizija samozaledila, upućena jasna poruka – ukoliko Republika Srpska na bilo koji način ugrozi samostalnost Brčkog kao državnog distrikta (STJ – op. a.) Tribunal ima pravo da Brčko dodijeli Federaciji BiH.
Naprotiv, retrovizuje Mur, tribunal nastavlja egzistirati sve dok Visoki predstavnik, Supervizor i Vijeće za implementaciju mira, PIC, ne odluče da su se stekli uslovi za ukidanje supervizije.
Prije nego što napomenem nekoliko stvari koje su antidejtonske i antisrpske u ovom i cijelom dosadašnjem ponašanju oko Brčkog, reći ću samo da bi najbolje bilo da Roderik Mur dočeka godine Roberta Faranda na mjestu supervizora. Možda Republika Srpska dotad i načini neku grešku.
Ali.
Prvo. Brčko će propasti prije nego što bi Roderik došao u Farandove godine. Samo ustavni umobolisti mogu misliti da Državna Opština može funkcionisati bolje od običnih opština, da unedogled može da ima toliku administraciju i da neustavno ima ekstrapijedestalni položaj u političkom, ekonomskom i svakom drugom tretmanu u BiH.
Drugo. Brčko ne može biti lijek za multietničke halucinacije na Balkanu niti za multietničku grižnju savjesti. Što ne probate na Kosovu da napravite Multietnički Distrikt. U Sloveniji.
Treće. Visoki Predstavnik i PIC, Incko i Picko, nemaju nikakvu nadležnost da odlučuju o tome kada Supervizor odlazi.
Četvrto. Uloga Turske u odlučivanju o Superviziji mora da se podvrgne izuzeću jer je u pitanju pristrani Kadija.
Peto. Držeći suprviziju nad sretnim, ushićenim i humanističkim distriktom, rizikuje se uvlačenje međunarodne zajednice u dublje antidejtonstvo i prekoračenje svojih ovlaštenja što bi situaciju dovelo do međuetničkih sukoba. Previše je supervizija na malom prostoru Balkana. Negdje će Vreća Govana da pukne. A smrad će da se širi do od Karpata do Alpa, od Švarcvalda do Urala. Blistokom.
Želim da kažem da su supevizične stvari na Balkanu bogomdane za otpočinjanje regionalnih ratnih sukoba.
Možda to i želite. Predlažem da instalirate sigurnosne kamere oko Brčkog, da Republiku Srpsku uhvatite na djelu.
Šesto. Brčko vam je drvo a BiH šuma. Vi od drveta ne vidite šumu. Roderik Retrovizor je mlad čovjek. Ne bi trebao da se dovodi u tu situaciju da bulji u jedno deblo dok cijela šuma smrdi na balegu, kal i gnoj.
Čak i da opstane deblo, propašće šuma.
Ah. Da. Nešto slično je tezirao i Mladen Lagumdžijin Ivanić. Republika Srpska je kriva za ovo što se Supervizija sada zaledila, što Brčko nije srpsko, što je ovo i ono. Mada Mladen zna da je njegov konsultant za prihvatanje mandata od Biljane Plavšić, Slobodan Požarevac, dao pristanak i na Brčko Distrikt i na Tribunal koji može Da Ga Dodijeli.
Biće da Mladen Ivanić, kao što mi u mejlu reče Gordan Milošević, predosjeća da Gospodari odlaze. A kad odlaze Gospodari, prve najebu sluge.
I Ivanić i Mur, i Tur i Kur, čekaju da Srpska pogazi, da makar načepi, Dejtonski sporazum pa da joj se najebu mamice.
Dočekaće te. Alukur.
Možete, g. Mur, razapeti Čadore ispred Brčkog, slobodno na Teritoriji Srpske. I čekati. Čekati. Čekati.