четвртак, 24. мај 2012.

MEĐUNARODNA ZAJEDNICA
MALO TRUDNA U BRČKOM

Tužan kraj velikog međunarodnog projekta. Koncentrisana tragedija srbijanskog provincijalnog marginalca, Slobodana Požarevca, da bude Veliki Svetski Igrač. Eto vam Sarajevo, zaslužili ste. Neka Brčko bude distrikt pod supervizijom. Tako je govorio Sloba. Kao kurva pod svodnikom. Pokušaj Malih Međunarodnih Đokica da naprave raj na zemlji. Na Bosni. Kao da se raj pravi ko što sirotinja pravi djecu. Usput, da se crvenbaniše Republika Srpska. Da se ispresijeca, da se kantonizuje. Da Srbi prođu kao Hrvati pod Federacijiom. Da im nađu Komšića. Da se zaboravi klaonica koja je spremana Srbima u Čvoru Barjaka. Da se zaboravde svi, i sa srpske strane, zločini u ratu kojeg je poveo Alija žrtvujući mir za Bosnu Usranu. Za to je trebalo da služi Brčko. I za još ponešto.
A u šta se pretvorilo. I njegova Supervizija. U Mrtvaca Bez Kraja.
Jedina pozitivna stvar oko te Supervizije jeste da Ohaer ima priliku gledati kako se dugo zamire i kakva ga sudbina čeka.
Supervizija suspendovala svoje nadležnosti. Zaledila ih. Ostaje ali odlazi. Zatvara kancelariju ali nije ukinuta.
To je slika rješenja sa kojima je Međunarodna zajednica krenula da prekraja Dejton i BiH. Neki trećepozivci su mislili da imaju rješenja za Bosnu Vjekovne Mržnje i da samo domorocima treba pokazati lizalo u vidu Brčkog.
Opština ima Vladu. Samo su zaboravili da Brčko ima člana Predsjedništva BiH.
Supervizija se tako pokazala kao još jedna Ovca Jalovica. Kao i PIK. Kao i Bonska Ovlaštenja. Kao i Visoki Predstavnik. Međunarodni Voluntarizam katastrofičnih razmjera.
Ne znamo šta ćemo. Ne znamo da ugasimo svjetlo. Ne znamo da odemo.
Međunarodna Suspenzija za Međunarodnu Superviziju.
Bosna i Hercegovina se već raspala. Pitanje je samo ko će Nevladinoj organizaciji Ambasadori Bez Granica da referiše istorijskom rečenicom. Stavila se van snage.
Jer, držala se samo dok su oni znali šta da rade. Dok su u Saraju čekali Unitarizam. I dok Republika Srpska nije rekla Ne.