субота, 17. септембар 2011.

VITALNI
NERACIONALNI
INTERERS
Onaj Mujo Ustavomerović, Aidovac u Vijeću Naroda Republike Srpske, u daljem tekstu BVNRS, kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija, imao plačkopičkovitu tiradu pred novinarma o tome kako na tromeđi opština Milići, Vlasenica i Bratunac, četvrte nije mogao da se sjeti, ima jedan razred bošnjačke djece a nema bošnjačkog učitelja te neki zakon o obrazovanju, prosvjetiteljstvu i tabli i kredi udara direktno na VNI Bošnjaka kao konstitutivnih tuda, svuda i svakuda.
Što se tiče razreda učenika Bošnjaka, a naročito muslimana, dabogda ih na toj tromeđi bilo pet.
A što se tiče učitelja Bošnjaka, muslimana, dabogda ih na toj tromeđi nikad ne bilo.
Šta je to što ne znaju Mali Muslimani a čemu ih ne mogu naučiti učitelji Srbi. Osim vjeronauke. Ne znaju baš ni svoju.
Mujo Ustavomerović iz Dobrovoljnog Vatrogasnog Vijeća Naroda Republike Srpske, dalje dijeli ljude Ovdje. Pošto je BiH odavno podijeljena. To nije konstitutivnost Svih Na Cijelom, niti je to Vitalni Nacionalni Interes, to je Svakom Svoje i Svako Sebi. Zar da moje dijete uči Srbin. A kad Dodik kaže Zar da u materiji iz zakondavstva i nadležnosti Republike Srpske sudi sudija Bošnjak, gore, u Sarajevu, problem. U Federaciji, čujem, vlasti dovode srboučitelje koji govore ekavski za malu srpčad sa njihovih dvomeđa. I učitelje Hrvate koji drže nastavu na kajkavskom. Pa i Mujo to traži u Republici Srpskoj.
Na teritoriji Republike Srpske ne postoji Vitalni Nacionalni Interes. Postoji samo Nacionalani IntereRS. Radi se o državi srpskog naroda, koja je svoju državnost nešto modifikovala u Dejtonu kako bi mogla da se sklopi Naseobina, a Vijeće Naroda Republike Srpske će biti ukinuto. Zajedno sa Momirom Malićem.
Možda, eventualno, da se u Ustavu nađe Vijeće nacionalnih manjina. Kao skupštinski odbor.