четвртак, 18. август 2011.

GLADIJATORI REALA
Žalosno je gledati Real kako igra fudbal. Čak i onima koji nisu žalobitni. To je jedna konfuzna ekipa nastala u alhemičarskoj radionici nekontrolisane potrošnje para, bez ikakvog plana i cilja a sa potpuno neizvjesnim efektima. Real je nakupovao toliko igrača da ni nepostojeći svemogući mađioničar iz toga ne bi mogao sastaviti ekipu. U toj ekipi fudbal znaju igrati Ronaldo, Kaka, Čabi i Kasiljas. Ostali neznaju. Neznaju na nivou i za potrebe Reala. Inače su i to znalci i u nekim drugim klubovima, možda iskoristljivi igrači. S tim što je Ronaldo problematičan zbog karaktera, cirkusijanerstva i opšte nedoraslosti.
Ali, ono što definitivno nije iskoristljivo jeste trener Murinjo, Pička, koja u gužvi nekoga povuče za uvo pa pobjegne i umiješa se u masu, Pepe, Koentrao, Ozil, Marselo pa i Karvaljo. To su generatori grubijanstva u Realu. Grubijanstva u komunikaciji, u optuživanju svega i svačega, u igri i oko terena.
Real je dovođenjem Murinja svjesno ušao u taj porogram Gladijatorskog Reala. Znali su ko je i kakav je Murinjo. On je, pak selektovao i potakao na siledžijstvo priproste i nezrele igrače poput Pepea i Marsela. Ostali prate. Startovi kao što je pokušaj u skoku da se kramponima zguli Mesi ili da se smicanjem lomi Fabregas, svuda bi bili za strijeljanje osim u Španiji gdje Real ima toleranciju.
U pravu je Pike. Real uništava španski fudbal.
Ali on uništava i svoj ugled. Jer, Real nikad nije bio ekipa grubijana i incidenata. Ovakav Real uništava i špansku reprezentaciju jer će se igrači međusobno zavaditi zbog Ludog Murinja i od te ekipe se ne može očekivati adekvatan rezultat.
Ali, Real uništava i desetine hiljada mladih igrača u svijetu. Ne treba zaboraviti da Real gledaju, obožavaju i kopiraju čitave generacije u desetinama zemalja svijeta. On im, na ovaj, način, daje obrazac ponašanja. Podsvijest mladih igrača im govori Kad je dozvoljeno Realu pred svjetskim auditorijumom, dozvoljeno je i nama pred četiri stotine gledalaca. Poslije se od tog junoše teško kleše korektan igrač.
Real mora hitno da se riješi Murinja. To je za njega najpreči zadatak. Preči i od španske titule, od plasmana u Ligi prvaka i od pobjeda nad Barselonom.