понедељак, 27. јун 2011.

UVREDLJIVOST ŠPANSKOG JEZIKA
Golman fudbalske reprezentacije SAD, Tim Hauard, protestovao je što je ceremonija dodjele pehara meksičkoj reprezentaciji, koja je osvojila prvo mjesto na Konkakafu, održana na šanskom jeziku. A samo finale na teritoriji SAD.
Tim, Tim! Kakav sepratizam i direktan napad na Akt o nezavisnosti koji garantuje teritorijalnu cjelovitost i jedinstvenost SAD. Zar je bitan engleski, bitno je da se razumijete i da svi fokusirano radite da vaša zemlja uđe u Evropsku uniju. A u fudbalu da budete posvećeni još većem uvođenju evropskih standarda a ne da vam Fifa nametne sankcije i uvede Komitet za normalizaciju. Nemoj da ste nenormalni i ludi. Bitno je da postoji jedan sjevernoamerički jezik a da li će se na nekom stadionu govoriti na engleskom ili da li ćete imati televiziju na engleskom, nije bitno. Ti si malo opterećen tim engleskim jer braniš u Engleskoj.
Mi nećemo tolerisati takvo ponašanje i odnos prema manjinama koje su na tom stadionu bile većina. Svi imaju prava da se paradiraju pa i Meksikanci. Umjesto da organizuješ gej-paradu Pronosaj ga, ti pokazuješ homofobiju. Izazivaš Servera, Kacina i Natašu Kandić. Hoćeš da ti Pik Nik pošalje nosač aviona Ratko Mladić u meksički zaljev.
I da ti Rafi Gregorijan bude supervizor u toj Penslivaniji, Konektiketu... u Pasadeni, gdje ste igrali. I da ne dobiješ struju po nižoj cijeni. To hoćeš.
I da ti Incko primijeni Bonska ovlaštenja.
Hoćeš da Jurišića dovedemo da brani umjesto tebe. Mlađi je, nije ćelav kao ti. Hoćeš da ti Lagumdžija bude slektor. A Kukić kondicioni trener.
Oni koji su glasali za tebe očekuju da slušaš, ali ne njih nego međunarodnu zajednicu koja gubi strpljenje slušajući tvoje secesionističke i antikonkakaf izjave. Mi smo čvrsto opredijeljeni za Konkakaf i nećemo tolerisati potkopavanje, podlokavanje i ispiranje.
Mi ne tražimo ot tebe da priznaš nezavisnost publike na stadionu u Pasadeni ali nećeš moći ni u Javni Vece ako imaš problema sa publikom koji opterećuju cijeli region.
Nemoj da te udaljimo sa gola, na koji te tamo neki usrani selektor izabrao, legitimno i legalno. I da te primoramo da čučiš na prečki i braniš, kao malo majmunče.
Ti ćeš nama govoriti da su tvoja prava da čuješ na engleskom. Umjesto da se posvetiš integracijama.