среда, 22. јун 2011.

DEMOKRATSKI PROGRES
I PITOMI RADIKALI
Čestitam, Branislave Borenoviću. Postali ste Aleksandar Vučić.
U velikoj sjeni Grand Kukić Lajv Ejds turneje po BiH, curnula je vijest iz Belog TražiDražinGrada. Sastale se Delije Nasred Zemlje Srbije, Tomislav Nikolić i Mladen Ivanić. Na nivou Predsjednika stranaka, STJ.
Saopštenje je tipično pedepeovsko, ni srpsko, ni tursko. Dvije stranke su se, na Nivou P, dogovorile da razmjenjuju iskustva u stranačkoj organizaciji i funkcionisanju te stranačkim međunarodnim aktivnostima.
Najesen slijedi konkretizacija. Narodnjačka jesen.
Šta može da znači saradnja jedne Partije i jedne Stranke. Partije koja je fanfarozno stupila na političku scenu i sve od sebe dala, Milicu Bisić pa nadalje. Stranke koja je odustala od lingvističkog rata Osek - Reka, i geografskog, Karlovac – Karlobag. I imenovala se, radikalno, Naprednjački, ostavivši Vojvu Vojvodu da trune u vlažnim holandeškim kazamatima.
Nakon tih sudbonosnih odluka obje tvorevine, Partija i Stranka, imale su kapitalne poteze. Pedepe je ušao u zagrljaj Zlogumdžji a Nikolić je štrajkovao glađu naočigled gladne Serbije.
Šta bi, dakle, mogao da znači ovaj kratki, zvanični i prijateljski susret.
• Ivanić se malo srpski pere od smrdljivog ćevapskog, ćaršijskog i crnolukaškog zagrljaja za Zlogumdžijom.
• Gurka se među narodnjačke pokrete narodnih stranaka Evrope. Demokratski Dinkić Tači Progres se nije pokazao.
• Krpljenje očiglednog raspada Pedepea jer od stranke nije ostalo ništa. Oko Ivanića je tu Đerić koji je ucrvenokršten parlamentarnom klupskom funkcijom ali u privatnim krugovima reži očiglednim nezadovoljstvom i čeka, vjerovatno, priliku da nekom ode. Tu je i Dokić koji služi samo za razgovore sa Kukićem. Tu je i Borenović kome će se, pošto je postao Aca Vučić, dati da bude kandidat za Gradonačelnika Banjaluke kako bi pobijedio Crnog Gruju ili nekog jačeg Kandidatčinu.
• Pokušaj da se udružbom sa Narodnjacima Kralja Tomislava I Gladnog uđe snažnije u lokalne izbore u Republici Srpskoj, slijedeće godine.
• Vjerovatno je već dobijen mig da će Veliki Krojači na sljedećim izborima u Srbiji tipovati na Tomislava, da li je Tadić takođe sve od sebe dao, pa da se pokuša prelijevanjem političkog ugleda ovdje u vlast barem uvesti Ivanić i Pedepe kako bi se zamijenila poluosovina Dodik – Tadić.
Kako bilo i nebilo, nastavlja se Egzibiciono Vratolomaštvo na političkoj sceni BiH i Cijelog Sarajeva.
Ali presedan je u tome što je prvi put došlo do konkretne saradnje jedne sarajevske i jedne beogradske stranke.