субота, 02. октобар 2010.

TRI GOVORNICE SLOBODE
Alternativna televizija, posestrima sarajevske Hajat televizije i multientička emiterka prve turske serije na Balkanu, nakon serijala Sablja Mehmeda Fatiha Krvičanstvenog, emitovala je neku emisiju sa tri gošće, sve ljepše od ljepše, o Slobodi Govora u Republici Srpskoj. Sunce ti ne jebem. Emisiju je, u stvari, emitovala 6yka a Ateve je služila kao medijum. Ali pošto dvije od tri gošće ionako vise na toj Hajateve, isto je.
Gošće su: Svetlana Cenić, u daljem tekstu Cenićka, Debela Berta Slobode Govora, ona kad govori Sloboda u odnosnoj zemlji iskače iz krtičnjaka, iz duplji, iz čučavaca; Tanja Topić, u daljem tekstu Topićka, otvorena FES-plaćenica, plaćenica Fridrih Ebert Stiftung; Marija Milić, u daljem tekstu Milićka, selekcionarka u banjalučkoj ćeliji Euroblica. Euroblic su novine u vlasništvu švajcarskog kolekcionara.
Iskompleksirane provincijalke.
Ključno pitanje nije šta su Tri Slobodarke rekle u toj emisiji već kakvog legitimiteta imaju da baš one pričaju o Slobodi Govora u Republici Srpskoj. I zašto se koristi ta sintagma iz vremena Šestojanuarske diktature i Kapeovskih zahtjeva za tom Slobodom Govora. Iz vremena od prije drugog svjetskog rata.
Cenićka je nametnuta ministarka u vladi Buke Bukejlovića, prethodno Čavićeva kabinetuša, kao što je bila i kod prostrijeljenog Koljevića, poznata kao Velika Ljubav Joje Četnika a zatim nametnuta analitičarka, cagara o svemu i svačemu, naročito u Slobodnim Medijima Slobode Govora u Sarajevu. Bilo je pokušaja da se nametne kao kolumnistica Nezavisnim novinama ali je Kopanja odbio da bude toliko nezavisan. U srpskom jeziku Nametnuta znači Oktroisana samo što je Šestojanuarac, kad je oktroisao Ustav, od te riječi, Nametnuti, razaznavao samo Metnuti. Ga ili kome.
Dabome da je njen kredibilitet nula.
Topićka je takođe isforsirana analitičarka. Ohaeritičarka. Bila u garaži banjalučkog Ohaera kada je Rafi gregorijan osnivao Banjalučku ćeliju Analitikaide. Analitačarka i analitičar su, Ovdje, službeno ovlaštene osobe da seru na javnim i dr. medijima a da ne moraju da čučnu. I seru uglavnom propisani granulat. Fondacija Fridrih Ebert je njemačka fondacija espedeovske, socijaldemokratske, provenijencije, dugo je radila na ujedinjavanju SNSD i SDP sa ciljem da i SNSD postane vještačka multietnička sarajevska stranka, stranaka u sarajevskom unitarističkom interesu. Kada to nije uspjelo, otvoreno je, Fondacija FES, okrenula fes i krenula na rušenje SNSD-a i Dodika.
Milićka, ali ne i najmilija, nekim čudom je nazvana novinarkom, urednicom čak, a u stvari je najobičniji falsifikator jer se u njenom novinskom dodatku mnoge vijesti znaju objaviti tako što se ne objave ili se skrajnu u 3LPM, da ih sajdžija sa povećalom ne nađe. To je takođe Sloboda Govora. Sloboda Slovopisa. Podlistak kojeg uređuje Milićka jedan je od Gregorijanovih kandidata za Pulicerovu nagradu Balkana.
Mislim da bi tri Jahačice Slobode trebalo prvo da se izbore za Slobodu Zbora jer su uglavnom usamljenice. Da ne kažem neku ljepšu prejaku reč. A kakva je Sloboda Govora kad nemaš kome da kažeš ili da ga, barem, oslobodiš u 3LPM.
Sloboda Govora se ovdje promoviše kako bi se sugerisao mrak u Republisi Srpskoj. Šestosrpska diktatura. I kako bi se zahtijevala Sloboda Govora kao u Bakira.
Pošto se svi zalažu za to i ja ću da budem slobodan u govoru.
Tri Jahačice Slobode Govora rade za sarajevske jasle. Rade za ukidanje Republike Srpske. Rade za Islamsku Republiku po principu Jedan Čovjek – Jedan Reis. Rade za progon Srba iz Naseobine BiH.
Eto vam sloboda, jebala vas ona.