среда, 6. октобар 2010.

NUDIGUZI I POTOPNICI
skica za opijelo opoziciji
IVANIĆ-TADIĆEVO
PONIŽENJE
REPUBLIKE SRPSKE:
MARŠ U LAKU NOĆ
Mladen Ivanić, kandidat Velikih Krojača za člana Predsjedništva BiH, već danima ne priznaje rezultate izbora, šaljući razne emisare da to saopšte javnosti. Istina, sada se već vidi da su popili znatne količine omekšivača pa tvrde da nikad nisu tvrdili da su izbori pokradeni ali da ih zbog velikog broja nevažećih listića treba poništiti i ponoviti.
Insistiranjem na neregularnosti izbora, bez realne analize u kojoj je jasno da je najveći dio nevažećih listića prazan, Ivanić ne priznaje pravo glasa građanima Republike Srpske. Jer, i prazan listić je biračko opredjeljenje. Glasanje. Onaj ko nije vidio svoje opredjeljenje ni za Ivanića, ni za Radmanovića ubacio je prazan listić. I, u čemu je tu problem.
Da li je to razlog da se Republika Srpska danima ponižava kao najcrnje evropsko gnijezdo izbornih prevara. Republika Srpska, koja ga je odnjegovala, i njega i njegovu partiju. Bez obzira što mu je nastala vantjelesnom oplodnjom i istog imena kao i nekad partija Hašiša Tačija.
Dabome da nije razlog. Ali je kontinuitet objašnjiv. Ivanić je već odavno jedan od stubova kriminalizovane slike Republike Srpske. Crne slike. Pristankom da izađe iz vlasti i stavi se na čelo ujedinjene opozicije Od zla oca i od gore matere, gdje je kao jedan europejac i intelektualac, pod svoje okrilje prihvatio, pored Čavića, starog pajdaša, i protuve kao što su Mihajlica, Krsmanović, Bajić. Bez obzira što nisu svi bili u istom formalnom sepetu.
Logično je da tu sliku kriminalizovane Republike Srpske nastavlja i sada, nakon izbora. To je neviđeno poniženje Republike koje sebi ni jedan politički faktor ne smije dozvoliti. Nepriznavanje rezultata izbora, za koje ni jednu negativnost nije iznio niko iz Evrope, a bili su posmatrači ovdje iz desetak zemalja, pa čak ni iz neprijateljskog i mrzilačkog Sarajeva, znači i nepriznavanje Republike Srpske.
Jednako potopnički i ponižavajući odnos prema Republici Srpskoj ima i Ognjen Tadić, Razuman Izbor. U noći izbora, iz svoje autistične mračnjačke ljušture lokalnog advokata plave intelektualizirane razumne krvi, pošto je uvidio da gubi, što mu je bilo jasno prije šest mjeseci, cinično je i sadistički poručio: Laku noć, Republiko Srpska. Razumni Advokat je poručio: Ideš, Republiko, naredne četiri godine u tamnu noć. Jer nisi mene izabrala. Mene, razumnog psihopolitičkog autistu.
To je isto kao da je poručio: Laka ti crna zemljica, Republiko.
Taj potez nije svojstven političkom biću Esdeesa. Kolikogod se radilo o originalnim endemskim Srbljacima, Srbima Divljacma. To što je izjavio Ognjen Tadić svojstveno je samo degenerisanim i devijantnim radikalskim elementarima.
Takav lešinarski odnos prema vlastitom narodu i kolijevci vlastitog političkog postojanja, jednak je onom Ivanićevom. Samo što ga je Ivanić formalizovao i upakovao u proceduru.
Ta dvojica psihopolitikoida imaju problem sa ponižavanjem vlastitog naroda kojeg, u stvari mrze zbog njegovog, narodnog, opredjeljenja na drugu stranu. Njihova politička pripovijetka, sada se pokazalo, potuno je u neskladu sa stavom naroda. Ona je bila u neskladu i ranije jer je taj narod ispoljio svoj pedesetpostotni politički stav drukčijeg predznaka i 2006. Štagod narod uradi, ne možete ga kriviti, ni na početku ni na kraju mandata. Ne možete ga ni ponižavati.
Ivanić-Tadićeva osovina, i ostalih prišipetji, izgubila je moralno pravo da se bavi politikom. Posljednje što bi trebalo javno da urade jeste izvinjenje Republici Srpskoj za višegodišnju torturu javnosti političkim stavovima koje niko nije razumio i prihvatio. I za ovoizborno poniženje nepriznavanjem rezultata izbora i slanjem Republike Srpske u Laku Noć.
Ako već nemaju ličnog karaktera i moralne vertikale, čak i osrednji političari bi trebali da imaju minimum političkog patriotizma kako ne bi devastirali vlastitu zemlju i narod.
Ovdje, na ovoj tački, nema Oprosti im Bože, ne znaju šta rade. Odavde ima samo molitva Ukloni ih, Bože.