недеља, 12. септембар 2010.

SAVEZ JE SVETA STVAR
Slušam danima kako se ljudi oduševe, nakon što se skupe u velikom broju, skoro kao nekad na štafeti, kada se kaže Dobro veče, pozdravlja vas Savez nezavisnih socijaldemokrata. Dobro, to je zbog Dodika i nestrpljenja da dočekaju da on kaže Jebeš Bosnu. Na šta je spala Bosna, od Moše Pijade i njegovog Jebo zemlju koja Bosne nema, do danas, samo za šest decenija. Mrčiš Bosnu.
Ali, svejedno, meni nekako najljepše zvuči Savez.
Pa nešto razmišljam, da spremim ustavne promjene pod lijevu mišku, da bih desnom rukom mogao da se zdravim, i da se i ja jednog jutra pojavim u Butmiru i kažem zovi one lidere. Yes ser.
Savez.
Naseobina se ustrojava kao Savez republika.
Savez republika nema naziv. Kao i himna sadašnje Naseobine.
Savez republika ima Savez Predsjednika kao kolektivnog podvornika Naseobine.
Dnevne poslove u izvršnoj sferi obavlja Savez ministara. Koga čine dva Savezna ministra i jedan Ministar saveza. Koji predsjedava Savezom dva ministra na rok od tri mjeseca jer ustavotvorac ne zna dokle će Savez trajati.
Savez, ovdje da pojasnim, zvuči dobro zato što odaje neku vezu ali ne i svezu. Savez nije Svez pa da se ne može razdriješiti, rasaveziti.
Kada bi Naseobina bila savez bila bi puna jaja. Svi bi pazili jedni na druge i hodali po jajima. Da nekog ne uskurče pa da ode iz Saveza.
Ulogu zakonodavnog tijela obavljao bi Savez republičkih poslanika. I to bi bilo vrhunsko demokratsko tijelo. Donosilo bi Savezne zakone koje bi primjenjivao svako ko ima interesa da donese neku korist Savezu a ne sebi. Naseobina bi funkcionisala na osnovu prihoda Zavisne institucije Saveza Poreza koji bi činio poreze iz republika a koji preostanu od finansiranja potreba svake republike.
Savezna Naseobina ne bi imala problema sa ravnopravnošću. Savezni organi bi bili bokvica, melem, majčna dušica, za svoje članice, republike. Jer, ako neka republika osjeti kakvu nelagodu, jednostavno ode. Nema potrebe da se provodi taj nedemokratski, zločinački, genocidni referendum i slične secesionalije.
Ne bi ni jedna republika saveznica trebala da čeka da dobije batina kao Čeko pa da onda razmišlja da ide iz Saveza. A u ovim uslovima, jadni Čeko čeka, zajedno sa fudbalistima Republike Srpske, da ne bi napravili kakvo političko usranije. Umjesto da odmah ostanu u Banjaluci, izvan NS/FS Naseobine i cijelog Bilinog Polja. Lijepo sam im govorio, ne formirajte reprezentaciju i ne igrajte lopte međusobno u ligi, ako se mrzite iznad evropskog prosjeka.
Ovako, nakon onog pozdrava Savezu nezavisnih socijaldemokrata i Miloradu Dodiku, Nebjši Radmanoviću i ostalima iz Saveza, neko mora da kaže, a Nebojši najčešće pripadne: ili će Republika Srpska biti ravnopravna ili nema BiH.
Šta je BiH, pitaju danas mladi u Kolima iznad Banjaluke.