субота, 25. септембар 2010.

NEVINOST SUVERENITETA
Suverenitet se mukotrpno stiče a lako se rasprši.
Jednom kad se izgubi, kao i nevinost, nikad se više ne povrati.
Suverenitet ti, po pravilu, uzmu, rijetko daješ, ili rijetko si svjestan da ga daješ.
Suverrenitet se ne komada i ne dijeli jednostavno, raspadom, otcjepljenjem ili nastankom novih država. Ne dobija se proglašenjem, priznanjem ili podrškom Velikog Krojača. U svim tim, i u drugim slučajevima kada istoriji spadaju gaće, suverenitet je više komediografska stvar.
Hrvatska, koja se ubi pakujući i isporučujući svoj suverenitet i državnost, naročito kad skače Blanka Vlašić ili pobjeđuju vaterpolisti, nije zadobila veliki komad bivšeg jugoslovenskog suvereniteta. Ne onoliki koliki bi joj trebao pripasti. Možda joj je pripalo suvereniteta koliko i Našicama.
Objavljena je storija o 88 računa u koje je iscurila suverenost Hrvatske. Da ne govorim o tome da su jednog dana došla dvojica nižih agenata Beendea i rekli, Ivi Sanaderu, Danke. Tako se Danke Dojčland pretvorilo u Kranke Krojčland. Sve mi se čini da je suverenitet Hrvatske glumljen radi Hiposuvereniteta prljavog i opljačkanog novca. A i da sve nije tako kako ciniziram, zaduženost Hrvatske govori o tome da su i njena nerođena djeca izgubila suverenitet.
U tom opštem gaćoderu i BiH se ponadala suverenitetu. Prisuverenitetilo joj se ko gladnom srati. A onda su gospoda iz Picka rekli Trenutno vam od suvereniteta možemo isporučiti samo visokog predstavnika, tip KB, KV, VP, KŠŠ ili VI. Tako je BiH spala na unijeti suverenitet muslimansko-hrvatske federacije, koji je ubrzo postao muslimanski, i na suverenitet Republike Srpske. Neki od pomenutih tipova pokušali su da budu mašine za zaprašivanje suverenitetom pa su ga pokušali otuđiti iz skladišta Republike Srpske.
AmAmb na području Vojne Baze Kosovo, sa okućnicom, izjavi jučer da Tači neće ići na ustoličenije patrijarha Srpske pravoslavne crkve u Pećkoj patrijaršiji. To nema veze sa ustoličenijem već ima veze sa suverenitetom. Suverenitet se neki put ispoljava kao tuđe portparolstvo.
Srbija. Koja nikad, ali nikad, neće priznati Kosovo. Nema suvereniteta ni deseti dio koji bi joj pripadao po ostavinskoj raspravi. Sad je Serbija spremna za razgovore, kaže Boris. Prvo o malima temama. I najgrublji seks počinje nježnim petingom.
Suverenitet se mora čuvati i njegovati. Kolikogod ga je. Dakle, dobro paziš gdje ćeš sjesti. Ili kad ćeš guzicom uza zid.
Za suverenitet je potrebno da imate političku snagu koja ima mnogo unutrašnjih glasova. Ako nema mnogo unutrašnjih izbornih glasova, očito je da građani, podanici, nisu zainteresovani za suverenitet. Daju glasove množini malih partija da bi one oblijetale oko vlasti kao psi oko mesare.
Republika Srpska je došla do suvereniteta voljom naroda. To je najbolja vrsta suverniteta. Čak i kad je riječ o bonsai suverenitetu. Ne radi se o tome da se nosilac suvereniteta poveća već o tome da se sam suverenitet poveća. Broj glasova jednoj političkoj snazi je pouzdan način povećanja suvereniteta. Kad već ne možemo imati jednopartijski sistem. Stoga su i ovi izbori istorijski jer će sa scene konačno otići Psi Oko Mesare, kojima gaće same spadaju kada se na puškomet pojavi neko ko traži suverenitet.
Došlo je vrijeme da Republika Srpska treba da prestane da živi u suverenitetskom interregnumu. U procesu neprestanog isisivanja suvereniteta u prazne centralističke sarajevske institucije koje ga ne preuzimaju i ne konzumiraju. Nego im taj proces isisivanja služi kao prazno državno samozadovoljavanje.
Suverenitet Republike Srpske se, u ovoj fazi, učvršćuje, vraća i širi nekolicinom procesa i poteza:
• Porazom političkih snaga bez ideje, koncepta, karaktera i spremnosti na žrtvu
• Revitalizovanjem Politike Identiteta
• Karakternom politikom i Politikom karaktera
• Afirmisanjem Svetog Trojstva Noge, Zemlje i Jezika na jednom mjestu i istovremeno
• Razvijanjem političkog, geografskog, ekonomskog i demokratskog gesla Pripadamo Republici Srpskoj
• Radio i hemoterapijom prema Ohaeru kao osnovnom leglu suverenitetlija neootomanske memljivosti
• Nepriznavanjem preusmjerenih skladišta suvereniteta preuzetog od dejtonskih nadležnosti Republike Srpske ili njihovim preispitivanjem
• Ustanovljenjem i obilježavanjem unutrašnje granice Republike Srpske
• Ovladavanjem potpunim poreskim prihodima
• Stvaranjem vlastitog bankarskog sistema za stanovništvo, državne banke
• Širokom politikom mikrozapošljavanja...

Нема коментара: