среда, 7. јул 2010.

Incko: Novi Ćerpič na Balkanu
PRVO TREBA ZAVRŠITI RASPAD
Valentin Incko, stručnjak za konzumiranje predbračnih slasti, izjavio je u Crnoj Gori da je u regionu u toku stvaranje nove arhitekture i da neki lideri to shvataju, i učestvuju, a neki ne shvataju. Samo gledaju.
Dakle, Incko Navijač, oduševljava se novom ulogom Turske na Balkanu i Cijeloj Baščaršiji.
Jer, osim Turske, ne vidi se tu neki novi Ćerpič na Balkanu.
Sve ostalo je primitivno regionalno neformalno političko pozorište u dorbom starom stilu Tišu Rafo. Malo Tadić u Opatiju, malo Tihić u Beograd. Jedini pravi efekt tih Balkantura jeste priznanje Republike Srpske od strane Nezavisne Hrvatske, pošto je ovdje boravio njen predsjednik Ivo Josipović.
To nije nova arhitektura.
Naročito nije nova suština, jer ni jedna suvisla incijativa nije pristigla sa tih sesija, od one na Brdu kod Kranja pa do neformalnog sarajevskog susreta gdje Balkanusi nisu predstavljali države i vojne baze nego sebe i Babu Spaseniju.
To je najobičnije balkansko foliranje. Diplomate i ministarstva inostranih poslova dvije, tri važne države, saopštile su, najvjerovatnije putem svojih ambasadora, da Ovi Ovdje treba da pokažu regionalnu i dobrosusjedsku saradnju, da stvore oazu miomirisa na sprženoj zemlji, da je preduslov za euintegracije dobra prekogranična ljubav, peting i posjetljivost. Ako to ostvarite, ubrzaćete napredak prema EU, lagali su Briselaši Balkanusima. Koji su se, onda, dohvatili kulisa, kostima i malih eksperimomentalnih scena.
Sam Incko, nemajući kud jer je nizaštonejebavajući stav prema njemu, i Ohaeru, širi od vala cunamija, otišao je u Crnu Goru. Ne podcjenjujući nove zemlje na Balkanu, naročito one koje graniče sa Vojnom Bazom, nije neko dostignuće otići u CG i tamo nešto izjaviti.
No, bez obzira na ćerpič kojeg donosi Turska, ćerpič je i inače turska riječ, na folpozorište vještih Balkanusa, na šarenu lažu Briselaša, suštinska konstatacija je da se ovdje ne može uspostaviti nova arhitektura jer rušenje još nije dovršeno i ruševine nisu raskrčene.
Najprije treba dovršiti raspad:
• FBiH – ponašanje Bošnjaka, podvornika Federacije, prema Hrvatima, učinili su izglednim raspad Federacije koja je i bila oduvijek vještačka tvorevina. Hrvati Hrvatske ginu za neovisnu i čistokrajoliku domovinu a Hrvati u BiH hrle u zagrljaj Bošnjacima. Nespojivo.
• BiH – insistiranje na genocidu i ukidanju Republike Srpske pukotina je u tkivu BiH koja će se samo povećavati. Žrtve i Dželati, na kojim kodovima insistira Sarajevo, ne žive zajedno u istoj državi. A, cijeli prostor bivšeg Brastva i Jedinstva prevoren je u Etnički Rostrfraj pa samo budala može da očekuje da će se Srbi vratiti u Hrvatsku, Hrvati u Posavinu a BiH će procvjetati kao fildžan komšiluk, kao novo gnojivo, BSH, za multietničko raslinje Zemlje Svebeharije.
• Srbija – Još nije dovršen raspad sa Kosovom. I ne zna se kad će. A već je pred vratima
• Raspad Kosova.
• Makedonija – ta će karta u rukavu biti najdulje i zavisi od raspada Kosova sa svojim sjeverom.
A raspad može trajati dugo. Padati u sjene važnijih događaja. Tinjati radi strateške ili kratkoročne prednosti. Potpaljivati se radi nečega drugog i negdje drugo. Jer, glavni interesenti su se namirili sa Slovenijom i Hrvatskom. Samo konji misle da je sada važan Treći entitet, Sandžak, Sjever Kosova, Makedonija.
Može da traje decenijama.
I zato je Incko smiješni Austrijanin sa šeširom i peruškom koke pirgašice.
Nema arhitekture. Ovo je Balkan, dobro je rekao Brega. Imaju samo nacije. Pa računaj statiku.