среда, 17. фебруар 2010.

NEVLADINE ORGANIZACIJE
Smjena dva milenijuma nije samo stvar kalendara.
Kod nas, na primjer, taj period primopredaje dužnosti drugog i trećeg hiljadugođa, donio je velike novine. Na scenu su stupile koljačake stranake da, nakon ulitanog i totalitarnog komunističkog bratstva i jedinstva, izgrade multinacionalnu zajednicu. U tu svrhu su organizovale, što je potpuno nov praktični i intelektualni proizvod, međuvjerske, međubratske i međudemokratske ratove do posljednjeg pripadnika Mog Naroda.
Inovativnost tih ratova je u tome da je njihov pobjednik veoma daleko. Holbruk je, nekidan, objelodanio da su SAD u BiH i na Kosovu vodile ratove i pobijedile, uz pomoć međunarodne zajednice.
A Huso i ja, koji smo uspostavili vruću motalica žicu između dvije linije na frontu iznad Doboja, ubili se, nakon konačnog primirja 2005., dokazujući da smo obojica pobjednici.
Pored narodnooslobodilačkih ratova u konačnu istoriju i tamu Drugog milenijuma otišle su i neke praktične male stvari. Nakurnjaci, pleteni, vuneni, naprimjer. Sišli su gorštaci sa hladnih planina, gaće su po marku, nema zime.
Baš sa propašću nakurnjaka, pojavile su se nevladine organizacije. To je, poslije Husine i moje pobjede (Anti smo odmah priznali pobjedu jer se kod njega plaćalo kunama) posulo ko pljeva. Mediji koji su nicali ko korov iz balege, nisu mogli politi na ruke broju nevladinih organizacija, takozvanih NVO.
Koliko sam razumio, zadatak tih nevladinih organizacija je da zaštiti manjinske segmente. Pošto je većina naroda bila na izborima i izglasala svoje vladine institucije, predstavnike, poslanike i delegate, sve se to ubrajalo u Vladine. Ono što je ostalo su Nevladini i onda su tu NVO.
Danas čitam da su NVO: Omladinska informativna agencija, TI BiH, CCI, ACIPS, Centar za promociju civilnog društva i Unija za održivi povratak i integracije u BiH, od parlamentarne delegacije Pak – Kacin, zatražile da se građanima BiH ne ukidaju vize jer će to vladine organizacije iskoristiti u predizborne svrhe. Onaj ko već godinama upravlja najmanje CCI i TI, sada im je poslao cjeduljicu šta će reći.
I vidim da sam sve pogrešno shvatio.
Radi se o antivladinim organizacijama.
A nakurnjaci su se genetski modifikovali.