четвртак, 28. јануар 2010.

MEVLUT RADIKAL
Moraću da potegnem neku vezu pa da u srpske radikale, mada je malo problem u tom nacionalnom razvrstavanju, državljanstvu i slično, kod Mihajlice, uguram Mevluta Čavušoglua, novoizabranog predsjednika Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope.
Mevlut je izjavio, vezano za BiH: Potrebno je radikalno rješenje. Treba napisati novi ustav BiH.
Mevlut Radikal, koji je ovdje bio sa onim Finim Fincem, kao izvjestiteljska grupa, obrazlaže to jednostavnim argumentima: Ako nešto ne funkcioniše, potrebna su radikalna rješenja. Bakunjin. Da li se dobro sjećam. Anarhoradikalizam.
Možda je dotični Čavušoglu u duši mekan kao Violeta ali sa strane popovati, da ne kažem iz Turske, o tome kako je u nekoj državi, da ne kažem BiH, potrebno napisati novi ustav i primijeniti radikalna rješenja, više priliči odnosu engleskih kolonizatora prema bengalskim tigrovima ili indijskim slonovima nego parlamentu Evrope i demokratskoj civilizaciji.
Suština je u tome šta u BiH ne funkcioniše. I zbog čega BiH ne funkcioniše. Suština je u tome i što sintagma Funkcionalna Država* nije oblik demokratske i napredne, evropske i integrativne države, nego oblik, i želja, podaničke, nesuverenitetne države.
U BiH ne funkcioniše centralizacija, unitarizacija i ukidanje Republike Srpske.
A Čavušoglu, očito, želi da to profunkcikoniše. A kad jednom profunkcioniše onda ćeš se godinama boriti za neku mrvu u sindžiru, kao što se Hrvati u Federaciji bore kroz osam ofanziva za tri sata televizijskog kanala na hrvatskom jeziku. Kad sve profunkcioniše, onda si u podaničkom položaju. Klečiš i moliš. Udijelite, braćo unitarna, dva tri stata hrvatskog jezika dnevno. I srpskog, i srpskog, vape oni iz BBHR, bivše bosanskohercegovačke republike, Srpske.
Postoje i druga, iznijansirana rješenja, različita od radikalnih. Što ne funkcioniše, ide na otpad, sekundarne sirovine, reciklažu.
Bavljenje BiH, na svakojaki način, pa i na način sazivanja nove konferencije o njoj, Dejtona 2, u kome će glavnu ulogu igrati neki Roki 3, samo je način vladanja Bosnom i Hercegovinom. Objašnjenje Čavušoglua je da Dejton 1 ne funkcioniše pa ćemo radikalno donijeti Dejton 2. Pri čemu nema nikakvih garancija da će Dejton 2 funkcionisati. Nastavićemo, pretpostavljam.
I tako 500 godina.
*O Funkcionalnoj državi sutra. Nabaciću opsežni esej.