уторак, 26. јануар 2010.

DIMNI SIGNALI IZ BILEĆE
Ustručavao sam se da pišem nešto o Bileći, da vaskoliki peder ne bi rekao: Eno ga, pere se ribaćom četkom.
Ali, kad vidim kakve sve budibogsnamice pričaju o pobjedi nad Esenesdeom, i kakve sve povijesne zaključke izvlače iz toga, od Debele Berte, Sarajevskog Oslobođenja, one zanaočarene mržnjače Hadžićke iz Ahvaza, Topićke iz Fesa, Aladža Krsmanovića, koji u tu svrhu medijima protura slike sa štucovanim obrvama, Ivanića, koji sve prima k srcu, Tadića, Šešeljeve pobjegulje... moram da im nešto kažem s lica mjesta.
Dabome, meni je u interesu, i Esenesdeu, da se Esdees, novogradski radikali i priljepak Pedepe im, oduševljavaju pobjedom i misle da je to istorijski početak ili započeta istorija koja im donosi preokret jer je „narodu dosta laži i obećanja a vapi za prokretom i promjenama“.
Jer, da sam na njihovom mjestu, ne bih se toliko radovao. Ili, ne bih nikako.
· Izlaznost birača u Bileći, na koju se pozivaju prividni političari i priučeni novinari, nije znak da je ljudima dosta laži i da su im potrebne promjene. Tolika izlaznost je bila i na redovnim lokalnim izborima, tek stotinu ili dvjesta glasova manje. Nije valjda da svakih 14 mjeseci Bilećanima dođe da im je dosta laži i da su za promjene.
· Esdees i Novogradski radikali su i na redovnim izborima 2008. imali mnogo glasova za svoja dva kandidata za načelnika, 3.300, i sada su im se dodali glasovi Pedepea, takođe evidentirani te godine za odborničku listu. To što Aladža Fočak sere da je novasocijalističkapartija, koja u Bileći samo ima novi izlog, donijela 700 glasova, ne pije vode iz Bilećkog jezera. Da su imali jednog kandidata i tada bi pobijedili. Esenesde je bio najbolji među pojedinačnim kandidatima.
· Esenesdeov kandidat za načelnika je 2008. imao 2.274 glasa. Nekidan je dobio 3.135. Treba uzeti u obzir da ga je podržavao i DNS, SP i Šešeljevi ali da su samo ovi posljednji na redovnim lokalnim izborima imali načelničkog kandidata i dobili 78 glasova. Kada se odbiju koalicioni glasovi, kolikogod ih je, jasno je da Esenesde raste. I to značajno. Raste u toku mandata što je veoma teško postići. Nakon izbora rejting pobjednika, vladaoca, skoro redovno pada. A sa Esenesdeom to nije slučaj. Rasli smo i na lokalnim izborima, na polovini mandata, dobili smo 20 novih opština. Narod je doista željan promjena. Samo neki ne vide u čiju mladu narod gleda.
· Esenesde je planirao da dobije 3.100 glasova, smatrajući da je to dovoljno za pobjedu a da će izlaznost biti nešto manja nego na redovnim lokalnim izborima i da svi Esdeesovi glasači neće monolitno podržati kandidata Napoleona iz Bosanskog Novog. To je jedina naša pogrešna procjena. I toliko je SNSD i dobio glasova. To govori o snazi organizacije.
· SNSD planira da u oktobru svuda osvoji isti broj glasova kao i 2006., ili više. Bileća potvrđuje da su naši planovi i ciljevi realni.
Dakle, eto, neka oduševljenici, lešinari i ostali psi oko mesare, naslađivači početkom kraja i propasti Esenesdea, strani podmetači i anarhisti, malo analiziraju.