понедељак, 28. септембар 2009.

PAK CENTAR
Uvijek me oduševljavalo s kojom lakoćom neki inostrani vršilac dođe u BiH i izjavi nešto sumanuto, istrese koncept iz rukava ko brabonjke iz čakšira.
Znam da je to zbog toga što je BiH buvlja pijaca neartikulisanih ideja, zahtjeva i odluka, na kojoj nema nikakve odgovornosti jer možete doći iz Evrope, ili odnekud, i reći da je rješenje da se Neretva ulijeva u Bosnu a Bosna u Miljacku, što je san svakog sarajevskog političara, i da odete sa punim džepovima političkih poena uknjiženih kao značajan politički angažman.
Opet je u zemlji bogumila, bogohula, entiteta i ohaera bila Doris Pak, ovaj put zebrasto dizajnirana i stilizirana. Više, doista, ne znam u kom svojstvu. Ali znam da je na buvljak iznijela novu robu: Federacija je komplikovana i, za početak treba ukinuti županije. Nekad ranije je donosila robu sa oznakom da treba ukinuti entitete. Županije nije pominjala.
Županije su, ima ih četiri, bitne za Hrvate u BiH. Kada im je ukinuto priviđenje Gospe u Međugorju, još im je jedino to ostalo. Doris Pak je tako iz te svoje zebraste nogavice istresla ideju za pokoravanje Hrvata u Federaciji. Trasa autokoridora petce mala je maca u odnosu na to koliko bi Hrvatima naškodilo ukidanje županija.
Na taj način se za sva vremena onemogućava formiranje Trećeg entiteta. Jer, Treći entitet se može veoma lako oformiti, dabome, uz saglasnost tri naroda jer je to promjena Dejtonskog sporazuma, ujedinjenjenjem četiri županije u kojima su Hrvati većina. Na taj način bi dobili dugoročnu teritorijalno-političku garanciju konstitutivnosti i sutvoritelja BiH ali i polugu za zajedničke dogovore i artikulisanje ineteresa na nivou BiH. Ovako, još nisu doprli ni do nivoa FBiH.
Nisam siguran da li Doris Pak razumije sve posljedice nerazumnog pakovanja i prepakivanja rinfuze zvane BiH. Kogod, i ako bilo ko, želi dobro BiH, treba da zna da Dejton treba da bude posljednji Pak-centar za ovu zemlju. Ako ni poslije tog pakeraja, njeni narodi, Srbi, Hrvati i Bošnjaci, ne umjednu pronaći dogovor, znači da ga nema.