уторак, 7. април 2009.

NIŠTA KRIZA, SAMO USTAV
Došao sam do genijalne ideje.
Sam se sebi divim.
Možda ću i knjigu napisati.
I prodati prava za snimanje filma.
Ići ću po svijetu da držim predavanja. A u najsiromašnijim zemljama ću je primijeniti kao spasonosnu srednjovjekovnu alhemičarsku formulu o tome kako se od glupih teza i izjava može stvoriti konzistentna politika sa prizvukom prijetnji i simfonijom moći.
Ova svjetska ekonomska kriza, koja prijeti da od G-20 napravi G-dva ili tri, nije ništa. To je mačiji kašalj. Šta ako propadnu ti Dženerali iz Motorsa, Vojvode od Simensa, Opeli, Krajzleri, razni Bankovi, AIG (samo da ne propadne Mančester), MMF, Breton Vuds... Neka propadnu. Najbitnije su ustavne promjene. I to na dva kolosijeka. U Evropi i u Americi.
U Evropi. Potrebno je donijeti novi Ustav EU u kome će Portugalci dobiti pravo da se kandiduju za direktora seizmološke stanice u Mađarskoj a Danci za direktora centralne banke Grčke. To je u skladu sa poveljama o pravima i nadležnostima. Takođe, odmah se mora pristupiti promjenama tog novog Ustava EU kako bi se uskladilo točenje piva za vrijeme redovnog kola lige prvaka a u skladu sa najboljom evropskom praksom. Hajneken i Badvajzer se moraju točiti u omjeru potrošnje prije pada Berlinskog zida. Posebna regulativa se mora donijeti za prava žena pa da se otkloni svaka mogućnost da Berluskoni titra jajca u lihjevom džepu, razgovarajući na mobilni dok Angela Merkel čeka da ga uzdravi. Centralne nadležnosti Unije se moraju maksimalno ojačati kako bi mogla izvršavati zadatke iz nato-integracija i u skladu sa tim treba osnovati ministarstvo EU pod nazivom „Primite mi Tursku“.
U Americi. Novi ustav mora uskladiti pravo na smrtnu kaznu u svim federalnim državama. Takođe, izvršenje smrtnih kazni mora biti srazmjerno popisu iz 2001. Federalnim državama treba ostaviti samo četiri nadležnosti, čiščenje javnih nužnika, skupljanje lišća, izdavanje potvrda za pelcovanje pasa i borbu protiv štakora do 450 grama, ostalih 2.873.658 nadležnosti mora se reformom prenijeti na Obamu i Vajt Haus.
Taj paket, koji ukupno obuhvata 100 uslova i 200 uvjeta, mora se hitno riješiti primjenom najvećih demokratskih ovlaštenja. Ekonomska kriza, slom neoliberalizma, propast kapitalizma, milioni beskućnika, deflacija, recesija, denominacija, stagnacija i otpuštanje nekoliko miliona radnika, u drugom su planu.
Poznato je da se jedno društvo razvija isključivo na donošenju novog ustava i na ustavnim promjenama. Stvaranje novih vrijednosti, proizvodni rad, zdrava valuta, jak izvozni sektor, produktivnost rada... čiste su komunističke, marksističke, makartističke kategorije, neprimjerene ljudskim slobodama i pravima na ustav i diskusije o ustavu.
Od cijelog ovog procesa ustavizacije društva, jedino su mediji izuzeti. Mediji moraju imati apsolutnu slobodu da pišu i popišaju kogagod hoće. Samo moraju na dnu naslove strane ili u dnu ekrana, napisati, sitnim slovima: za sve primjedbe obratite se regulatornim tijelima ili dođite juče.