уторак, 7. април 2009.

KORAK DO ANEKSIJE
Zla vremena su došla kad velika nužda natjera surog orla da zimu zimuje među kokošima kao i kada sitni crvi hoće, u blatu afričkog pojila, da proždiru telad ravnopravno sa krokodilima.
Lider Vaše Stranke, izvjesni Bojan Bajić, splavar sa Drine, na čijoj je promociji Vodenog Ćire, bio i nekadašnji američki ambasador, što se ima smatrati slučajnim i ne mora ući u zapisnik, održao je slovo na devedesetdevetom krugu intelektualaca u Sarajevu, pod demokratskim nazivom „Evropski put BiH i vjerovatna eksproprijacija entiteskih nadležnosti“.
Taj naslov uratka govori o tome kako bosanskohercegovački pijuni i njihovi mentori shvataju konstitutivnost tri nacije u BiH, čvrstinu entitetske dejtonske konstrukcije BiH i demokratski proces promjene ili izmjene Ustava BiH.
Najveći problemi BiH i jesu u tome što se, neustavno, nesagalasno i na silu, otišlo dalje od Devet Dejtonskih Nadležnosti BiH.
Sve što je neregularno uzeto od entiteta i dodijelejeno Državi, ne funkcioniše i neće nikada funkcionisati jer nema ustavno-pravnog temelja za to. Institucije koje su čardak ni na nebu ni na zemlji i koje svoj legitimitet i legalitet crpe iz nekadašnjeg stava međunarodne zajednice kojeg je prezentovao bivši ovaj ili bivši onaj, kancerogeno su tkivo bosanskohercegovačkog društva i pravnog sistema. Jer uzurpiraju nadležnosti i segmente a ne daju rezultate, jer ih objektivno ne mogu dati. Uz to, nikome ne odgovaraju pa ih se ne može sankcionisati ili promijeniti.
Baja sa Ćire tri dana i tri noći je učio riječ eksproprijacija. Da bi ona izgledala politički uvjerljivo i u skladu sa njegovom liderskom pozicijom u stranci. Baja je dao originalan doprinos teoriji i praksi političkih programa stranaka i partija, u ovom slučaju Naša stranka je politička bratija, omogućivši i da eksproprijacija postane okosnica politčkog programa.
Teza o potrebnoj eksproprijaciji entiteskih nadležnosti je teza o državnom nasilju, propagiranje prakse državnog udara i instaliranja totalitarizma pod izgovorom evropskih integracija.
Eksproprijacija nadležnosti samo je korak do teze o potrebnoj aneksiji Republike Srpske.