среда, 25. март 2009.

ALKALAJ - ARNAUT
SVI HARISOVI LJUDI
Oduvijek sam se divio Harisu Silajdžiću.
Zbog kvalitetnih saradnika koje okuplja.
I čudio se gdje ih pronalazi.
Ne mislim na Safu iz energo-porno filma.
Mislim na Svena Alkalaja i Damira Arnauta.
Sreća da postoji Tarik Sadović. Inače bi Alkalaj, ministar inostranih poslova cijele BiH i Harisa Silajdžića, bio ubjedljivo najlošiji ministar u Savjetu ministara. Da zanemarim takve sitnice kao što je nemogućnost da ode u bilo koji svjetski diplomatski centar i tamo prezentuje intererse BiH ili nešto uradi za BiH, moram da se sjetim te putovnice. Ministar inostranih poslova ima pasoš, putovnica me više asocira na sprovodni list, druge, makar i susjedne zemlje. Barem za mandata bi trebalo da se uzdržava od takvih balkanalija jer to šteti suverenitetu BiH. Zatim, sukob sa Anom Trišić-Babić, zamjenicom. Ministar, kome je stalo do BiH, ne razdire svoj tim, bez obzira što nije pozvan da ga lično okuplja.
Sada su mu dijagnosticirali članstvo u nekom upravnom odboru što ga je dovelo u sukob interesa. Sud BiH je odbio žalbu ili tužbu, svejedno. Svaki bi pošteni ministar, što je vjekovna bosanskohercegovačka osobina, naročito na tom, bosanskohercegovačkom nivou, sam odstupio sa položaja, izjavivši: ovo je mali korak nazad za mene ali veliki korak naprijed za BiH.
Znajući Harisa, Alkalaj to nikad neće učiniti.
Dok sam se bavio tim istraživanjima pročitam izjavu: Mosta kopno – Pelješac nema bez dogovora sa Sarajevom. Mislim ministar. A u stvari savjetnik Harisa Silajdžića, člana Predsjedništva, Damir Arnaut. Nazovem Sanaderov kabinet, kažu nemoj ga sada, zatvorio se u neku kancelariju, sav depresivan i utučen. Slovenci, EU, Hag, pa sad i Arnaut.
I još Arnaut kaže da je BiH očita pomorska zemlja jer ima više obale od Iraka i Zaira. I drvenih kola od Danske.
Ako već nemamo nekog sposobnog da kalajiše ineterse BiH u inostranstvu i susjedstvu, ne treba dopuštati da se tim bavi i amaterski savjetnik koji „prati situaciju s mostom“. Prvo, kaže odrediti granicu na moru, pa onda pričati sa Hrvatskom o mostu koji mora biti toliko visok da avioni na dubrovački aerodrom mogu da lete ispod a ne iznad mosta.
Pošto se ovo područje prima u Evropsku uniju a ne u Otomansku imperiju, ne treba praviti probleme sa Hrvatskom. To nije samoponiženje, to je interes BiH jer tako otklanja prepreke za evropske integracije. Ne treba zatezati granicu na Uni, mostove na Savi i granice na moru.
Sve će se vratiti sa kamatama.
Mada tada Arnauta nigdje biti neće.