недеља, 25. јануар 2009.

TAKTIKA PDP
Mitska je ljubav Pedepea prema činjenici da je vlast esenesdivna. Da je na vlasti SNSD.
Nakon opštih izbora, prije onih pobjedničkih za Esenesde, Ivanić je imao šansu da sa Dodikom ide u vlast, čak je potpisan i jedan papir o tome, uz prisustvo međunarodnih djelatnika. Ali je sutradan Ivanić otišao sa Esdeesom.
Poslije je došao Mikerević. Takođe iz Pedepea.
Potom je došao Bukejlović. On je niotkud.
Bio je to tužan kraj jedne amaterske političke epizode koja je Republiku Srpsku koštala mnogih ne prenešenih nego poklonjenih nadležnosti. Jedan račun za PDV, Vojska Republike Srpske, na desetine drugih funkcija.
Sada ta Pedepe i Ivanić pričaju o svom političkom stavu da treba da postoji manja stopa PDV za manje ljude – sirotinju.
I postavalja još cijeli niz ucjena za SNSD. Ili će izaći iz vlasti i ostaviti SNSD da sam bude većina. Da sam makar portir u Vladi Repubkike Srpske pokazao bih im vješalicu, da uzmu svoje kapute, obavijestio portirnicu da im uzmu propusnice i tako bi završila epizoda u republičkoj vlasti Velike Stranke koja na lokalnim izborima nije mogla da osvoji ni jedno načelničko mjesto u cijeloj BiH.
PDP je pritisnut od snaga koje se više ničim ne bave nego samo time kako umanjiti snagu SNSD, makar na 33%. To je zadatak kojeg su projektovali Veliki Manipulatori. Pošto im je propao plan da ga potope na lokalnim izborima, sve karte bacaju na opštre 2010. Pritisnut je PDP, njihov vrh ili neki njihovi ljudi rade za Međunarodne Garaže. Iz tih Amabasadnih Garaža potekla je Čavićeva Demtokratska koja svoje prve glasove već ima u AmAmb. Ne bih se iznenadio ako amateri naprave stranku, ponovo, i Cenićki i Bukejloviću, mogla bi da se zove Demokratski Trudbenik. Tu su još i Ostaci Esdeesa, pa neke nevladine stranke kao što je Navodni Front. Svi će oni da jurišaju na SNSD.
Trenutno je u toku strašni boj između PDP i DPČ oko toga ko će biti vođa opozicije 2010.
PDP kontinuirano postavlja nova pitanja i nove uslove pred SNSD kako bi se etablirao kao ozbiljan ukazivač na slabosti Esenesdea i kako bi, kad izađe iz vlasti, rekao da su jedva izdržali i da sada dolaze kao spasilac naroda u vidu manjeg pedevea. Iz onolikog PDP prerasli su u manji PDV.
Sjećam se, kao danas, kako je jaka delagacija PDP, na čelu sa Ekspertom za Pedeve, došla na razgovor sa nama i kada je Mladen Ivanić rekao: znam da možete sami, mi ćemo vas podržati u skupštini i ne tražimo ništa. Imam svjedoke i Dodikovom rukom zapisanu taj nezahtjev.
Šta je sad?
Osim da su legli na rudu.