среда, 29. октобар 2008.

OHR KAO BERIJA
Visoki predstavnik u BiH ispričao je detaljnu priču o OOUR-u ELIOT NES u sastavu Složene organizacije udruženog rada OHR.
Radi se o instituciji umilnog naziva: Antikorupcioni tim ofisa visokog predstavnika. Lajčak kaže: OHR ima antikorupcioni tim koji radi vrlo intenzivno. Naravno, nije njegov cilj da dokumentira kriminalne aktivnosti Milorada Dodika. Taj tim skuplja informacije od građana BiH koji više vjeruju OHR-u nego domaćim institucijama i pomaže da relevantne informacije dospiju do domaćih institucija.
Radi se o nekoliko bitnih stvari:
· Ne postoji nikakav pravni i ustavni osnov da neko u BiH formira Antikorupcioni tim koji je izvan legalnih institucija BiH na bilo kom nivou a naročito za to ne postoji osnov kada su u pitanju ad hoc i privremene institucije međunarodne zajednice.
· OHR ne može formirati institucije koje djeluju u bilo kojoj oblasti na području BiH ili nekog njenog ustavnog dijela, osim u svojim prostorima, dakle, u prostorima onog O u OHR, ofisa (dali neko krade sapune ili tonere u prostorijama i sl.).
· Za takvu djelatnost OHR nema odluku niti osnov u PIC-u jer i sam je PIC samoniklica, bez ikakvog utemeljenja u odluci bilo koje institucije a naročito ne institucije UN.
· Za takvu djelatnost OHR nema odluku niti osnov u stavovima strana potpisnica koje prihvataju OHR na teritoriji BiH.
Nekoliko je i upitnih stvari:
· Zašto Lajčak, ničim potaknut, pominje sintagmu „kriminalne aktivnosti Milorada Dodika“ na način kao da je to evidentna, dokazana i presuđena stvar ali se, eto, samo ohaerov antikorupcioni tim time ne bavi.
· Po kom osnovu antikorupcioni tim OHR skuplja informacije od građana. To je takođe jedna vrsta neovlaštenog prisluškivanja i stvaranje svjedoka bez zakonske institucije zaštite svjedoka.
· Kakvu pravnu validnost imaju informacije od građana ako su iz anonimnog izvora i ako su prošle filitracione pragove ohaerovog tima pa proslijeđene nadležnim institucijama.
· Kako objasniti Lajčakovu tvrdnju da građani više vjeruju OHR-u nego institucijama (kad to sigurno nije tačno na prostoru Republike Srpske) a OHR onda te iste informacije prosljeđuje institucijama kojima se ne vjeruje jer ništa ne rade.
· Kako objasniti stvaranje rusko-staljinističkog miljea u kome je svako svakom špijun.
· Kako objasniti balkanski makartizam kojeg produkuje OHR kroz svoj antikorpucioni tim jer je to, bez svih procedura ustvnih i zakonskih institucija, čisti voluntarizam o tome koga ćemo antikorupcionirati a koga ne.