петак, 31. октобар 2008.

DVA DRAGANA
Nekidan je jedan prošli dvojac iznio lokalnu kandidaturu za povratak na globalnu scenu. Pedi i Holi. Pisao sam o tome. Tužna je scena kad olinjale stare koke počnu da se, sa do dvije do tri peruške, šepure pred mladim pjevcem. Možda mogu da razumijem Holija koji misli da će mu malo priče u Avazu, malo priče na HRT-u omogućiti kandidaturu za državnog sekretara. Baš me jutros zove Obama: kako ti se čini Holbrukov intervju, nisam stigao da pogledam... ma ja...
Ali balkanska sapunica se nastavlja.
Dragan Čavić i Dragan Kalinić su razgovarali i zaključili da onaj Bosić uništi, osramoti i unakazi Esdees i da se to više ne može dozvoliti. Kako čitam, vratili bi se.
Čavić je čak tako dobro, u Nezavisnim, a gdje će, analizirao izborne rezultate da ne ostavlja mjesta sumnji da je čvrsto odlučio da se vrati. Bosić ima sve manje manevra jer sve manje ljudi može smijeniti i raspustiti.
Bez obzira što bi bio red da Čaviću prenesem da je moj pradjed Toman, onomad, dok smo tovarili drva u Trebavi, govorio: kad kola krenu nizbrdo ne hvataj se za kola nego za bukvu, moram biti hladnokrvniji. Dobro je da se vrate dva Dragana. Ili barem jedan. To je siguran krah tih esdeesovskih avetinjskih kostura, koji su još u obličju političke stranke i koji još plaše ljude u političkoj noći koja prolazi.
Dabome, prepoznajem rukopise izvjesnih ambasada i „diplomata“ iz večernje špijunske škole, nedokazanih umjetnika koji nisu bili kadri za akcije svrgavanja državnika i promjenu režima pa im se dopustilo da na ovdašnjem poligonu demonstriraju svoje vještine i naukovine, dok im vijek trajanja polako prolazi.
Takođe bih i njima trebao reći da se može desiti da mrtvac prdne ali rijetko. Ono što im svakako treba reći jeste to da nemaju nikakvu koncepciju o tome šta uraditi u BiH i u Republici Srpskoj. I ne treba da imaju, oni ovdje samo predstavljaju zemlju iz koje dolaze. Kao što Baščaršija nema nikakvu koncepciju za BiH, osim podjarmljivačke.
Vraćanje vodeničkog kola unazad nikada od brašna nije stvorilo zrnevlje. Korištenje nacionalnog pokreta, ili straha, u stranačke svrhe nikada od šatorsko-mitingaške atmosfere nije stvorilo kvalitetan politički program. Nijedna mlada nije na svadbi odbacila mladoženju i udala se za starog svata. Čerčil je poslije trijumfalno dobijenog rata izgubio demokratske izbore. Esdees se dugo i držao poslije izgubljenog vlastitog stranačko-kriminalizovanog rata. Oni su, u skladu sa mojim iskonskim demokratskim uvjerenjima, trebali biti zabranjeni kao i cijeli paket SDSDAHDZ. Igrati na kartu Esdeesa sada jednako je kao 51. ići šumu i priključiti se četnicima.