субота, 6. септембар 2008.

SLOMITI
Više od ičega o položaju Hrvata u Federaciji i BiH općenito, govori reakcija Bakira Izetbegovića na ideju Ljubića o Trećem entitetu.
Bakir govori o tome kako je međunarodna zajednica slomila hrvatsku samoupravu, kako je to samo Dodikovo maslo jer ih je okuražio da oni iznose svoje zahtjeve kako bi se sačuvala Republika Srpska, međunarodna zajednica to neće dopustiti jer bi to dovelo do krize i belaja...
Izetbegovićev jezik ne spada u konverzaciju među narodima, nacijama, ustavotvoriteljima i tvoriteljima Bosne i Hercegovine. Jer, u raspravi o ustavnim reformama, ustavnim amandmanima, federalizaciji BiH, Trećem entietu itd, vodi se rasprava, u stvari, među narodima a političari to samo formalno obavljaju jer su izabrani od tih naroda i spadaju u tzv. političku artikulaciju. Stoga i Bakir Izetbegović, kao izabran političar, čovjek u parlamentu u ime određene političke stranke, govori ispred svojih birača, dakle, ispred i u ime jednog dobrog dijela jednog naroda.
A tu onda nema: slomiti, biće belaja, mz to neće dopustiti.
Radi se o Hrvatima u BiH a ne o belaju. Radi se i dogovoru da se zajedno potpiše ugovor (ustav) o zajedničkom životu u zajedničkom domaćinstvu (državi). Radi se o Republici Srpskoj kao ustavnoj kategoriji, teritorijalno-političkom obliku priznatom od svih, samim činom priznavanja BiH. A ta kategorija ne ovisi o pokretanju nekih političkih zajebancija i folova i skretanja pažnje.
Dok je takvog odnosa spram Hrvata, BiH neće biti sretna zemlja. Ne kažem da će biti belaja ali šta će nam zemlja ako je jedan njen temeljni narod ne smatra svojom i ne vidi u njoj opstanka. Zar nam je cilj, bilo kome, da Hrvati odu u svoju Hrvatsku pa da bude mirna Bosna.
Bolesno je nešto u takvim stavovima.
To što je Hrvatska samouprava prošla kako je prošla, nije stvar jednog trenutka u kome je mz nešto slomila, optužila Jelavića i slično. Ko kaže da je mz bezgrešna? Da ne analiziramo cijeli slučaj jer to zahtijeva mnogo vremena. To će jednom poredati isrtorijska nauka, pa i Hrvati, a ne Bakir i ja.
Hrvati su ovdje došli davno, katolička vjera je i bez nekog izrazitog hrvatstva, došla ovdje davno, od tog brđa, pobrežja i planinčuga, stvarala, zajedno sa Srbima, mjesto za život, tome se kasnije priključio i islam. Ta skupina, taj narod, ta nacija, kao ni drugi, ne može se lomiti.
Naročito se ne može likovati nad tim divljaštvom međunarodne zajednice.

3 коментара:

Анониман је рекао...

"Hrvati su ovdje došli davno, katolička vjera je i bez nekog izrazitog hrvatstva, došla ovdje davno, od tog brđa, pobrežja i planinčuga, stvarala, zajedno sa Srbima, mjesto za život, tome se kasnije priključio i islam. Ta skupina, taj narod, ta nacija, kao ni drugi, ne može se lomiti."
rece covjek koji svim srcem i dusom brani entitet koji je nastao na ubistvima i etnickom ciscenju i Hrvata pored ostalih, a kako mozemo vidjeti u kratkoj birografiji, covjek se jos i hvali da je bio ratnik, sto hoce da kaze da je i sam ucestvovao u tome. Pa ratnice Vasicu, da Vas priupitam, kada se vec zalazete za prava Hrvata i njihov entitet, da li ste za to da i dobar dio Posavine, onaj na kome su Hrvati bili vecina, prepustite iz Republike Srpske kao dokaz vase privrzenosti njihovoj ravnopravnosti, ili ste samo jedan licemjer koji "kuhanjem" u drugom entitetu pokusava prikriti kriminal u vlastitom. Unaprijed hvala na odgovoru, koji vjerovatno nikada necu dobiti...

Анониман је рекао...

Rajko ucini uslugu Bosni i Hercegovini i izvrsi harakiri.

Анониман је рекао...

Samo naprijed gospodine Vasiću, oni koji vas optužuju su muslimanski ekstremisti i neki Hrvati koji pripadaju Kraljevićevoj frakciji, koja je uostalom likvidirana baš od strane Hrvata, sa većinom vaših stavova oko ustavnih promjena se slažu dvije najveće hrvatske stranke kao i hrvatski puk koji je želio entitet i prije nego su političari jasno izrazili želju za stvaranjem istog. Ima stvari u kojima se Hrvati i Srbi u BiH nikad neće složiti no sada ih veže potreba za zajedničkom političkom borbom protiv muslimanskog unitarizma, sve je sada jasno kao dan, a one koji bacaju prašinu u oči treba jednostavno ignorirati