среда, 3. септембар 2008.

POTKOPAVANJE JALOVINE
OHR je prokukurikao prvi i tako se kandidovao za titulu predizbornog Tarzana.
Ako neko bude potkopavao dragu, lijepu i presvetu BiH, imaće posla sa Ohaerom a na osnovu katul-fermana od Pika.
Kad Ohaerov portparol nešto saopšti, ili odmah zaboravi ili se duboko začeši.
To potkpovanje je oduševilo i moj moždani centar za fond riječi. Pošto sam rođen kraj Bosne i njenih šljunkovitih obala, što se u mom djetinjstvu zvalo bair, mene potkopavanje asocira na onu tursku izreku: zeman gradi, zeman razgrađuje. Znam da se potkopava ili podlokava samo ono što nije čvrsto, neka naplavina, jalovina ili provizorijum. Kako takva naseobina kao što je BiH, može da bude potkopana. A toliko istorije iza nje?
Istorijsko pitanje je: ko potkopava BiH. Da li Republika Srpska koja zahtijeva da se BiH gradi na dejtonskim osnovama što uključuje trajnost Republike ili oni unitarci koji zahtijevaju ukidanje, ne samo potkopavanje, Republike Srpske.
Iskustvo me tjera da saopštenje Ohaera, koji nikad ne najvaljuje svoje akcije i ne špekuliše o tome, shvatam kao prijetnju Republici Srpskoj i Esenesdeu u liku Milorada Dodika. Jer, OHR, kao što je loše upotrijebio riječ potpkopavanje tako loše prevodi i zahtjev za poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Svako odupiranje zahtjevima za ukidanje entiteta čekića se kao potkopavanje BiH.
A što ljudi u Sarajevu direktno prijete ratom i silom, nikom ništa.
Silajdžić je nedavno pisao Lajčaku, povodom fudbalske reprezentacije Republike Srpske, republičkih odlikovanja i predstavništava Republike Srpske u bijelom svijetu, što potkopava BiH, kaže on.
Ali da ne bih gatao, i da OHR ne bi kopao po dokumentaciji potkopavanja, citiraću Harisa: „Na kraju, Vama je nesumnjivo poznato da Ustav BiH nalaže Bosni i Hercegovini da preuzme nadležnosti u svim stvarima koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i medjunarodnog subjektiviteta BiH, te se nadam da ćete djelovati na zaustavljanju i eliminisanju separatističkih aktivnosti entiteta RS, sa konačnim ciljem očuvanja mira i stabilnosti u BiH.“
Ključne sintagme su:
· BiH da preuzme nadležnosti
· Očuvanje teritorijalnog integriteta
· Seprataističke aktivnosti
· Entitet RS
· Očuvanje mira i stanilnosti
HS, koji nikad ne kaže Republika Srpska nego “entitet RS”, govori u ime BiH, kao da je samo on BiH, koja je dužna da preuzme nadležnosti, zahtjeve za trajnošću Republike Srpske smatra separatističkim aktivnostima i stavlja ih pod pitanja očuvanja teritorijalnog integriteta a pomenom “očuvanja mira i stabilnosti”, direktno prijeti ratom. Pretpostavljam da u glavi ima scenario kako će BiH napasti jedan svoj sastavni dio radi očuvanja teritorije.
Znam da OHR nikad ne najavljuje svoje poteze i akcije. Stoga sa velikom pažnjom iščekujem da li će se išta desiti toj individui HS koga izbezumljuje RS.
A što se potkopavanja tiče, to je stara slavenska riječ koja ih je, Slavene, natjerala da grade sojenice. Ako nema želje i dobre volje da se BiH tako izgradi, kao sojenica na dva entiteta i tri naroda, potkopaće se sama od sebe, štogod saopštavali i pisali.

Нема коментара: