петак, 8. август 2008.

LAŽ KAO POLITIČKI PROGRAM
Razbijena vojska Esdeesa više nema formaciju, banjalučki desetkovani divizion nije uspio da obezbijedi ni polovnjačkog kandidata za gradonačelnika na rasprodaji, dobojski puk u rasulu uzvaničio Harisa koji voli Esdees mnogo više nego Republiku Srpsku, bijeljinski čelnik operativne grupe, Mićić, kupa asfalt ispred zgrade opštine i slavi slavu dok mu pada i posljednja odbrana, komandir prnjavaorskog rova Esdeesa potrošio je stotinu miliona u mandatu a Prnjavor danas izgleda gore nego kad je Rade Rakulj bio skojevac a Esdeesov general bez čina i vojske, Bosić, zanijemio je kad je shvatio kakvu je samoukopničku izvalu lansirao tvrdnjom da je suđenje Njegovom Karadžiću suđenje i Našoj Republici Srpskoj.
U takvoj Srpskoj Demokratskoj Stranci sve je manje srpstva, demokratije a i stranke.
Takva boljka nepogrešivo se dijagnosticira činjenicom da je Esdees ostao bez političkog programa i da se laž promoviše kao prva i posljednja strofa obraćanja biračima i javnosti.
Nekidan su slagali da je SNSD prenio 30 nadležnosti sa Republike Srpske na BiH.
Pa su slagali da je SNSD obećao referendum za otcjepljenje. Mnogo prije su lagali da je u izgradnji zgrade Vlade počinjen kriminal. Pa su lagali da Vlada zapostavlja istočni dio Republike Srpske. Pa su slagali da imaju program decentralizacije Republike Srpske koji bi se provodio kroz decentralizovanu fiskalizaciju što ja prevodim kao zahtjev da svaka Esdeesova opština ima svoju kasu i da lokalni lopov tip Obren, klasa Mićo, troši narodne pare kako hoće. Ozbiljno, radi se o atomizaciji strukture vlasti Republike Srpske kako bi se namirile Esdesove enklave po cijenu slabljenja ukupne pozicije.
Laž kao politički program u Esdeesu je ustanovio Dragan Čavić, ne računajući epske konstantne laži Radovana Opsjenara, nakon povratka u poslaničke klupe kada je iz sjednice u sjednicu širio priče o kriminalu kojeg produkuje Dodikova (prva vlada) koje nikad nisu dokazane pa se imaju smatrati lažima.
Od tog ustanovljenja laži kao osnove političkog djelovanja počeo je vidljiviji dio spektra propasti Esdeesa. Onaj nevidljivi sadržan je u osamostaljenju lopova koji su pokret iskoristili za nelegalno bogaćenje a kada su se finansijski osilili, otišli su iz Esdeesa.
Zato se Esdees tako dobro i temeljno raspada jer ima dva početka raspada. Primarni i sekundarni. Inicijalni i detonacijski. Strukturalni i revijalni.
No, moram biti konkretan: Bilo kakav program, loš ili najbolji, zahtijeva kredibilitet onoga ko ga saopštava, prezentira i ostvaruje.
Esdeesu, dakle, ne bi pomogao ni savršen politički program jer je njihov kredibilitet samouništen u godinama rata i neposredno nakon njega.

Нема коментара: