уторак, 1. јул 2008.

IMPERIJALNI RAJKROFT
Sejo Numanović iz Avaza (zamjenik urednika) dobro je, izgleda, izbacio iz kolosijeka Metjua Rajakrofta, ambasadora VB u BiH, dok mu je i untervju rekao stvari koje se ne govore, koje se tako ne govore i koje ne dolaze od diplomatskih predstavnika.
· „Velika Britanija ima dugoročne intererese u BiH i radit ćemo sa svakim ko je izabran“. Ja sam mislio da je velikoj evropskoj zemlji Velikoj Britaniji glavni interes napredak BiH, prijem u EU i druge integracije. A to ne možeš sa svakim. Međutim, eto, VB ima svoju skrivene namjere i radiće na tome sa crnim đavolom. Ne mogu to shvatiti drukčije nego kao imperijalne namjere.
· „Ne treba nam Srbija u EU, zemlja koja ne sarađuje sa Tribunalom.“ Saradnja sa Hagom nije samo stvar Srbije ili BiH, to Rajkroft veoma dobro zna. Uostalom, to je presitan razlog za „ne treba nam Srbija u EU“. Da li to Rajkroft vraća na scenu sporazum Čerčil-Truman-Staljin sa Jalte.
· „Pedi Ešdaun je bio najbolji visoki predstavnik“. Slažem se. Ali bio je najbolji za te dugoročne interese koje VB ima u BiH a koje mi ne znamo. Razumijem da demokratija nije razglas na pijaci ali bio bi red da i nas neko obavijesi o tome kakve dugoročne namjere ima s nama.
Ako je Pedi bio najbolji onda razumijem kakve namjere imate s nama.
(sao 214 riječi o Rajkroftu)