петак, 20. јун 2008.

ZARAZNA BOLEST ZA AMBASADORE
Nešto ima bolesno u zemljinoj kori ispod Bosne i Hercegovine.
Te podzemne silnice utiču na ovdašnje Srbe, Hrvate i Bošnjake ali i na strance. Uvjeren sam, kad bi u istom rasporedu i omjeru ovdašnji živalj premjsetili na neki drugi kontinent da bi živjeli dugo, srećno i u suglasju milenijumima. Ovdje to ne ide.
Ali te sile nečastivih u zemljinoj utrobi utiču i na ambasadore koji dođu službovati u BiH. Sjećaju se neki kako je ambasador Njemačke rekao da treba stvoriti jednu naciju u BiH.
Sada je, nekidan, ambasador Holandije Karel Foskojler, rekao da nema ništa od Trećeg entiteta jer su Hrvati preslabi.
Poznato je da se Holanđani razumiju u BiH kao kao Hilari u snajpersku vatru na tuzlanskom aerodromu. Ili kao Mara u...
Ali, iako se ne razumiju to im ne daje za pravo da se bave sudbinama jedne nacije u tuđoj zemlji koja ih je primila u goste i dala počasti koje pripadaju ambasadoru.
To što je rekao Foskojler identično je onome što je rekao Šmunk. U pitanju je samo redoslijed koraka. Identično je i onome što je rekao Haris o jednom jeziku u BiH. U pitanju je samo alat.
Ambasador Holandije i nesvjesno otkriva taktiku dijela međunarodne zajednice: učiniti Hrvate i Srbe preslabima jer će onda zauvijek nestati opasnost od pripajanja Hrvatskoj i Srbiji a BiH će konačno moći da bude Bosna i da posjeduje samo jedna narod uz nešto primjesa u vidu manjina.
Dakle, Hrvatima ne treba entitet jer su preslabi a ne treba da budu jaki jer će imati Treći entitet. Da li zemljišna depresija u Holandu izaziva ovakve mračnjačke tokove političke svijesti ili je u pitanju naučena lekcija koju nije trebalo javno iznositi?
Takva taktika je proteklih godina, naročito za vrijeme Petričizma i Ešdaunazije, primjenjivana i prema Republici Srpskoj, odnosno prema Srbima. Potrebno je samo doći do situacija kada će neki Foskojler da kaže da su Srbi preslabi i vrata budućnosti se zatvaraju. Bosna postaje Raj.
BiH srećom nije Bosna i može počivati samo na tronošcu Srba, Hrvata i Bošnjaka. I to doklegod postoji i jedan Hrvat ili Srbim mora biti troravnopravna. Sve drugo je gasna komora za narode.
Hrvati su jaki jer su ovdje od postanka i jer su ustavni narod bez kojeg nema BiH. Treba da postanu jaki i u političkom smislu. Do opštih izbora 2010., jer sada je prekasno, mora se profilirati jedna jaka stranka sa realnim političkim programom za Hrvate u BiH. Mora se pojaviti i novi lider koji neće kalklulirati, ne.
Onda će politički putevi biti jasniji i izvjesniji i onda se neće u političku mješalicu ubacivati monstruozne ideje o tome da je neko preslab pa mu ne treba ništa.
Zašto neki zli duhovi od BiH žele da načine logor u kome neki narodi jedva preživljavaju i toliko su iscrpljeni i preslabi da im ne treba ni entitet, ni kruha, ni vode...?