четвртак, 24. април 2008.

ZAŠTO SDA NE MOŽE OSTATI U VLASTI?
Beskrajna je moja averzija prema pobjednicima na prvim višenacionalističkim izborima u BiH, pred početak Velike Klaonice među narodima i kriminalcima BiH. U taj neistorijski koloplet spada i Stranka demokratske akcije koja je neodvojiva od svojih posestrima i koje označavam skupnim mitskim imenom SDSDAHDZ.
Dabome, u politici je kao i u braku - najčešće ste sa onim koga ne volite, pa čak i sa onim ko vas vara.
SDA je ratna stranka iz mozaika i projekta KON - Kriminalizovane Odbrane Nacije. Kako se postratno društvo u BiH sve više čisti od otvorenog kriminala i korupcije i kako se ratnoprofiterski moćnici osamostaljuju na kakvom-takvom tržištu ne tražeći više potporu i zaštitu Partijaša Rata i kako se ratni i postratni prljavi kapital legalizuje i pere, to Stranke Demokratskog Rata gube tlo pod nogama. Vezivno tkivo kvazinacionalne, kvazidemokratske, lokalnomoćničke i feudealne, kriminalne i pljačkaške sojte nestaje i oni se razmiljuju kao rakova djeca po političkoj nebuloznoj sferi. Stoga je teško protumačiti sve pojave na ovdašnjoj političkoj sceni pa i sve frakcije stranaka iz Projekta KON.
Ta sudba zadesila je i SDA i stoga je ona sa takvom lakoćom prevarila svoje političke partnere iz Mostarske deklaracije a koji su potpisali da su na putu ka lijepoj i ujedinjenoj Evropi. Kriminalci koje je podržala SDA nisu do kraja ostvarili svoje ciljeve a političari koje su podržali kriminalci nisu proveli politički koncept dominacije nad Bosnom. Tako je Bosna Ponosna i za jedne i za druge postala Bosna Posna.
SDA je izgubila kormilo, kompas, upravljače i pramac i nalazi se u situaciji da se na moru orijentiše ka sjeveru prema mahovini. Ta zla sreća, ili samo sreća, zadesila je i druge, od brdovitog Esdeesa pa do ravnog Esdepea.
Sretan sam zbog tih procesa. A sretno će biti i društvo bosanskohercegovačko kad im konačno vidi leđa.
Postojanje im se još jedno vrijeme mora tolerisati.
Ali prevarantsko ponašanje, nevjera i podvala na strateškim pitanjima evropskih integracija BiH ne mogu se tolerisati.
Stoga SDA mora da ode iz vlasti na svim niovima u BiH, jer je:
  • pokazala da joj nije stalo do suštinskih procesa u segmentu bezbjednosti
  • konačno otkrila da joj cilj ukidanje a ne stvaranje - ukidanje policije Republike Srpske a ne stvaranje policijske strukture BiH
  • islamski homogenizovanu BiH stavila ispred Evrope i evropskih integracija pokazavši da joj je važniji islamski sokak od decentralizovane demokratske istopravne zajednice evropskih država
  • jer se još nalazi u rashodovanim i trulim ratnim rovovima i požutjelim recima Alijine Islamske deklaracije.

Kolikogod bosanskohercegovačka politička scena bila amorfna i heterogena, ona sama mora poštovati neke vertikale kao što su trajno postojanje Srba, Hrvata i Bošnjaka, trajno postojanje Republike Srpske i kao što je, nesporno, evropski put BiH. Ko nije spreman da poštuje taj Evropski Minimum za BiH nije spreman da poštuje ni unutrašnji minimum za opstanak ravnopravne decentralizovane BiH i na njega se ne može računati.

Ispred je Evropa, iza su vrata izlaska iz vlasti.

SDA je sama dohvatila kvaku. Ako treba može im se i pomoći u tome.

BiH bi se na taj način riješila još jedne od Zlih Sestara Rata.