среда, 30. април 2008.

ODE SRBIJA
Jedna frakcija Srbije i jedna frakcija Evropske unije potpisaše SAA ili SPS, sporazum o pridruživanju i stabilizaciji.
Tu činjenicu treba gledati kroz dvije prizme. Jedna je bosanskohercegovačka, "državna", a druga čista srbijanska.
Ovdje u BiH "država" se toliku uživjela u svjetocentričnost da ne može da podnese činjenicu da u Srbiji i svanjiva ujutro jer je Srbija u BiH izvršila genocid, agresiju... a kamo li da neko u Briselu sjedne i potpiše neki papir prije nego što je to učinio sa BiH, jer BiH je centar svijeta, centar Evrope, stožer Evropske unije...
Provincijalna politička pastva u BiH, preciznije: u državnom Sarajevu, nije izašla iz pećinskog načina razmišljanja i nije shvatila da je politika mnogo više od jetrvske zavade koju prakticiraju za unutrašnju upotrebu a sada žele to eksportirati i na odnose sa susjedima, EU itd. Samo jedan glas razuma sam registrovao, od kolumniste Avaza. Sve ostalo je infantilno ponašanje za sinijom i galama oko toga što je u njegov čanak prije došla cicvara.
BiH i njene "državne", bošnjačke, unitaroidne političke snage na taj način ovaj prostor drže u apsolutnoj provincijalizaciji u pogledu realnih političkih rješenja i u tunelskom autizmu u pogledu komunikacije sa svijetom. EU ne funkcioniše na platformi "što smo mi gori od njih" i "čime su oni to zaslužili."
Strateški, za BiH je bolje da je Srbija korak ispred na tom putu jer je to garancija da BiH neće biti ostavljena kao crna rupa. Ako ne ide Srbija, nema nikakve garancije da će ići i BiH. Ili, ako BiH i uđe u EU onda bi granica EU bila sa Srbijom. Da li BiH odgovara da ovdje gradimo EU-zid i tako pokidamo sve veze koje život, ekonomija i evropske transvrzale nameću po prirodi. Da li je neko izračunao brzinu pucanja BiH u tom slučaju?
A kroz srbijansku prizmu?
EU ne može bez Srbije. Jer bi u tom slučaju oživjela Jalta i 50%-50% a to znači Rusi Dolaze. Pitanje je da li je sada najbolji tajming. EU misli da time podržava Demokratske Snage Srbije i da će Gedža, Šumadinac, Lala i Pirotjanac sa Juga bre, tako to shvatiti.
Mislim da mogu i drugačije shvatiti. Radikali sada svoj prst okreću ka izdajnicima. Onaj ko je potpisao SAA odrekao se Kosova. Gedža dalje ne razmišlja.
Izbori će pokazati efekt SAA u ovom trenutku.
Ono što je sada jasno to je da potpisivanje SAA sa Srbijom direktono baca Koštunicu u naručje onom mrtvozorniku Nikoliću. To opasno naginje tas na lošiju stranu.