петак, 12. март 2021.

 

РЕПУБЛИКА СРПСКА,
ЗА ПОЧЕТАК, ТРЕБА
ДА СЕ ОСЛОБОДИ
ГРБА И ЗАСТАВЕ БиХ

 
У Сали Народне Скупштине Републике Српске на чеоном зиду, пред Народним Посланицима, равноправно стоје Амблем (наметнути) Републике Српске и увећана Значка БиХ, коју у Сарајеву зову Грб.
Никаквог уставног основа нема за тако нешто.
Ни по којој уставној обавези, Устава БиХ, Република Српска нема обавезу да истиче Грб и Заставу БиХ, нити да користи Химну БиХ.
Ни на једном дијелу своје територије.
То могу да користе само заједничке институције које су лоциране на територији Републике Српске. Ако хоће.
Народна Скупштина то не смије да користи.
На то је не може обавезати ни Устав Републике Српске.
Јер то значи признање окупације.
Као што се ни застава Европске Уније не може користити. Ни у Српској, ни у њеним институцијама, ни у институцијама БиХ које су лоциране у Српској.
Устав БиХ, који је дошао из Дејтона, уз Дејтонски Споразум, говори о Симболима које ће БиХ имати али које може усвојити у ПС уз потврђивање у Предсједништву БиХ.
Грб, Застава и Химна, нису надлежност Заједничких Инстутиција. Нису међу оних Десет Дејтонских Надлежности.
Јасно је да су ти симболи наметнути.
Као што је укинут Грб и Застава Републике Српске и наметнут онај сулуди аматерски графички амблем. Којег Република Српска треба одбацити и креирати нови, ако не може, још, да врати стари.
Јасно је да се сада то, Застава и Батеријска Значка БиХ, не може поништити ни промијенити.
Али. Република Српска је Држава Саставница БиХ, и може на својој Територији да ради шта хоће, према Уставу Републике Српске а непротивно Уставу БиХ.
Стога то треба регулисати Законима, Пословницима, Употребом... и ријешити се та два симбола БиХ, која овдје, у Српској стоје неуставно и нелегално и никоме ништа не значе.

Нема коментара: