понедељак, 30. новембар 2020.

 
ШТА ЧЕКА СТРАНКЕ
У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ,
ДО ИЗБОРА 2022е
 
Најглупље што може да уради неко ко се бави Странкама и Изборима, јесте да страначке резултате, резултате за одборничке листе, са Локалних Избора, пројектује на број посланичких мандата у Народној Скупштини, кроз двије године.
Зато то никад не радим нити гледам такве пројекције.
Што не значи да се на Локалним Изборима не показују послови за Опште и да није потребно тражити путоказе, најаве и упозорења.
▬ СНСД. Први задатак је повећати број мандата у Народној Скупштини. То је потребно ради веће ефикасности Скупштинске Већине, ради лакшег доласка до Двотрећинске Већине и ради опште добробити укрупњавања страначког мозаика.
То се може постићи драстичним скоком активизма Стрначке Организације. И искориштењем чињенице да ће неки досадашњи актери да падну испод цензуса.
Проблем може да буде то што се мора гледати како имати 10 у Парламантарној Скупштини БиХ. Уз сазнање да се на СДСПДП не може рачунати.
Најпродуктивније и најједноставније би било брзо постизање договора са СДС-ом, ако Шаровић склизне, о постизборној Коалицији СНСД и СДС.
То би потопило ПДП, друге минијатуре, поготову. А дало замах и СДСу и СНСДу, СДСу, много више.
СНСД има проблем пада броја гласова у Бањалуци, на овим изборима. Што је било и на оним из 2018е.
Као и проблем пада у Требињу.
▬ Сателити Власти. Ту ће борба да буде у виду Игманског Марша. Земља гори а Смрзотина уби. Осим УС, за све друге Лед може да буде не само клизав већ и црн.
▬ СДС. Најтежа ситуација у историји те Странке. Губи од својих, губи од СНСДа, губи од ПДПа.
СДС мора промијенити Руководитељство, отићи од Сарајева, отићи од Педепеа, отићи од Амабасада, вратитити се Националној Политичкој Оријентацији.
Да ли има довољно унутрашњих актера за то, да се зуастави силазни предсједнички тренд, од подмуклог Босића, преко приглупог Говедарице, до прорачунатог Шаровића, то је за другу анализу.
▬ ПДП. Они имају проблем што немају Страначку организацију и што је не могу изградити. Имају проблем Станивуковића. Који циркусује за своју корист а Партија од тога нема ништа. И који ће, ако настави свој тренд, поставити захтјев за мјесто Предсједника Партије. Имају проблем што имају Иванића а немају Бореновића. Имају проблем што им треба Есдеес који пада, више него они. Имају проблем што морају окупитим много Гласова Против. А за то треба нека усијана политичка атмосфера.
ПДП има и проблем Појединачне Кандидатуре за 2022у. За шта му, опет, треба СДС. Јер му је наложено да се све карте баце на те двије кандидатуре. То ће запоставити Посланичке Мандате.
▬ Службе. Оне ће одрадити највећи посао 2022е. Странке које имају Организацију и активирају је до максимума, могу донекле анулирати тај учинак.
Тај учинак Служби може да иде до поптуног прекомпоновања политичке сцене у Републици Српској.
Тај учинак сам евидентирао и 2018е и ове године. Не треба сумњати да ће 2022е он расти. Јер је и ове године растао у односу на 2018у.
 
 
 

Нема коментара: