недеља, 20. јануар 2019.

VASIĆ ZA INSAJDER: 
Viškovićeva Vlada je kadrovski najgora u zadnje dvije decenije
19.01.2019.

Politički analitičar Rajko Vasić tvrdi da je nova Vlada Republike Srpske, predvođena premijerom Radovanom Viškovićem, u kadrovskom smislu najlošija Vlada RS u posljednjih skoro 20 godina.
U intervjuu za Insajder Vasić , između ostalog, govori i o razlozima blokade formiranja Savjeta ministara BiH, aktuelnoj političkoj situaciji, stanju u SNSD-u i opoziciji u Srpskoj, kao i o efektima posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji.
INSAJDER: Kada će biti formiran novi Savjet ministara BiH?
 VASIĆ: U najboljem slučaju, biće formiran kad istekne Dodikovo prvo predsjedavanje Predsjedništvom BiH. I strancima i Sarajevu je stalo da se onemogući Dodik i srpsko vršenje vlasti u Savjetu ministara. Ako bude trebalo, lansiraće se teza kako Republika Srpska i Dodik koče cijelu BiH.
INSAJDER: Vjerujete li u mogućnost postizanja kompromisa između članova Predsjedništva BiH u vezi sa približavanjem BiH NATO?
VASIĆ: Dodik ne može da ulazi u kompromise oko NATO, jer postoji Rezolucija Narodne Skupštine Republike Srpske o toj stvari. To je prekrupno pitanje da bi se njime trgovalo i ulazilo u kompromise. Takođe,  ne postoji nešto tako veliko i značajno što bi Srpska dobila zauzvrat. Treba imati na umu I da je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nedavno izjavio da je Rusija protiv toga da BiH ide u NATO. To znači da je tu bitna i međunarodna konstelacija. Bitnija od samog stava Republike Srpske. Prema tome, Srpska, kao i Dodik, bili bi avanturisti ako bi to zanemarili.
INSAJDER: Zašto se SNSD-u toliko žuri da bude konstitusan novi Savjet ministara BiH? Posebno ako znamo da je upravo SNSD najžešći kritičar ovakve BiH.
VASIĆ: SNSD-u se žuri zbog Republike Srpske, a ne zbog BiH. Formiranjem Savjeta ministara i ostalog, Srpska dolazi na zelenu granu nakon četiri godine klimoglava i klimoguza Saveza za promjene i Ivanićeve anemije. Dolaskom u te pozicije i sa srpskim članom Predsjedništva BiH, Srpska može da izbori povoljnosti na osnovu Dejtonskog sporazuma i da spriječi dalju devastaciju i Dejtona i svoje pozicije. A krokodilske ralje Sarajeva čekaju iza svakog drveta. Insistiranje i ucjena za usvajanje Akcionog plana za NATO je najbolji dokaz. Srpska može povratiti nešto Dejtona ako je zauzela svoj dio mozaika u zajedničkim Institucijama. Inače, sve će teći vanustavno i paralelno, kao i do sada. Zato se Srpskoj žuri.
INSAJDER: Da li nedavna posjeta Vladimira Putina Srbiji predstavlja znak približavanja Beograda Moskvi i odustajanje od bezuslovnog trka prema Evropskoj uniji, koja, kako se često tvrdi, "nema alternativu".
VASIĆ:  Teško je reći da li to znači odustajanje od trka ka EU jer je Srbija dobro zagazila, a još ne vidi da je taj put mamac za prekrivanje Srbije od strane NATO. Mada NATO i sada tamo ima prava kao bijelci, nekada, u Južnoafričkoj Republici. Putinova posjeta, objektivno i dugoročno, znači još jedan korak ka spasavanju Srbije i srpstva, pokušaj da se onemogući NATO. Zato je onakav, pripremljeni stav Putina bio o Кosovu. O kome Vučić nije govorio.  Putin pokušava da bude predsjednik Srbije u tom segmentu, dok Vučić pokušava da manipuliše Srbijom, građanima Srbije, pa i Putinom.  Posjeta ruskog predsjednika ne može da bude vakcina protiv raka, jer Vučić i Zapad drže i vlast i najveći dio opozicije u Srbiji. Putinovu jasnu poziciju i posjetu, za sada, u Srbiji nema ko da iskoristi, ali je njen značaj mnogo veći dugoročno nego kratkoročno.
INSAJDER: Kako ocjenjujete sastav nove Vlade RS, njene mogućnosti i domete?
VASIĆ: Sastav Vlade je vjerovatno najlošiji poslije 2000. godine, što je za Srpsku porazno. Nakon četiri, pet mandata, konkurencija za ministarska mjesta morala je da bude kao na Svjetskom prvenstvu na sto metara. To je posljedica dva procesa. Prvi je kabinetizacija SNSD-a i rasula stranaka unutar koalicije okupljene oko SNSD-a, kao i rasula u opoziciji. Drugi je posljedica prevelike političke moći Milorada Dodika koji je za svoj politički položaj potčinio čak i SNSD, a da neće druge. Opet, u odnosu na Srbiju, Srpska je tu na konju.
INSAJDER: Postoji li trenutno organizovana politička opozocija u RS, s obzirom na stanje u SDS-u? Takođe, spekuliše se da bi Mirko Šarović na proljeće trebalo da preuzme upravljanje tom strankom.
VASIĆ: Opozicije u Srpskoj već odavno nema, a naročito u prošlom mandatu. SDS se potčinio probosancima i tako izgubio 50.000 glasova i mnogo važnih lidera unutar stranke. PDP forsira uličnu strategiju, Sezam Strit. Sezame, otvori se i dovedi nas na vlast. Ako se može govoriti o opoziciji u tom sastavu, onda je za njih orden konstatacija da su bili opozicija Srpskoj iz Sarajeva. Srpski problem jeste uvijek bio odnos Srba prema vlasti, ali je problem opozicije bio to što nikad nije imala jasan program za državu i naciju. Osim što je to imao i na vrijeme, uporedo sa gradnjom stranke, uobličio SNSD. Zato i jeste četvrti uzastopni mandat na vlasti. U SDS-u je, najvjerovatnije, pređena granica povratka, tako da jedan Mirko Šarović ne može mnogo učiniti. Možda može neke procese zaustaviti, ali to je sve. To nije dobro za Republiku Srpsku, jer će PDP, jedna manipulativna partija, postati vođa opozicije, a vlast će ostati bez srpske korekcije.